Çorbalardan
tatlılara pek çok tarife lezzet veren, gelenekle
bağını koruyan bulgur Türk mutfağında ne kadar zengin bir malzeme olarak
kullanıldığını görüyoruz.
Bulgurdan
yapılan çorbalar, etli bulgur yemekleri, köfteler, dolma ve sarmalar, bulgurlu
sebze yemekleri, pilavlar, hamur işleri ve birçok yemek.
Türk
yemeklerinin tipik özelliklerinden birisi, değişik besin gruplarında yer alan
besinlerin karıştırılarak bir arada pişirilmesidir. Böylece, tek kap yemekle
dengeli beslenme sağlanmaktadır. Bu yemeklerin başında köfteler, dolma ve
sarmalar gelmektedir. Özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgelerimizde
köftelerin temel malzemesi et ve ince bulgurdur. İnce bulgurun (düğürcük),
çeşitli besinler ve tat vericilerle karıştırılarak, değişik şekilde hazırlanıp
pişirilmesiyle içli-içsiz köfteler yapılmaktadır. Örneğin; ciğer taplemesi
(köfte), et taplemesi, mercimekli köfte, sini köftesi, içli köfte, çiğ köfte,
yoğurtlu ve ekşili köfte vb. Kısır, çiğ ve içli köfte gibi çeşitler ise birçok
yörede bilinir ve sevilerek tüketilir. Bulgur; pilav ve köftelerden başka
çorba, dolma-sarma yapımında ve her tür sebze yemeklerinde kullanılır. Ayrıca
bazı tatlıların yapımında da yer alır. Batı bölgelerinden doğuya gidildikçe
sebze yemeklerinde, dolma ve sarmalarda pirinç yerine bulgur daha fazla
kullanılmaktadır. Dolma ve sarmalar hazırlanan iç ve için konduğu taze ve
kurutulmuş sebze ve meyvelerden oluşur. Soğuk kış günlerinde sıcak bir çorbanın
yerini, sanırım hiçbir yemek alamaz. Birçok yörede pilavlık ya da köftelik
bulgur kullanılarak çorbalar yapılmaktadır.
Hiç yorum yok: