Kayseri Kırsalındaki Süt Üreticilerini Destekleyen Hamle. - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

Kayseri Kırsalındaki Süt Üreticilerini Destekleyen Hamle.


Kayseri kırsalındaki üreticiler, Hunat Süt ile piyasaya çıktı...

Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, bölge üreticisinin sütünü kendi kurduğu tesiste işleyerek, Hunat Süt markası adı ile piyasaya sunuyor. Birlik Başkanı Günay Çakı, Kayseri kırsalındaki üreticileri destekleyerek, Kayseri'nin süt üretimini de artırmak istediklerini kaydetti. 

Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin iştiraki olarak üretime başlamış olan Hunat Süt, kırsaldaki üreticinin sütünü aracısız bir şekilde işleyerek pazara sunmasını sağlayacak. Kayseri'nin Bünyan İlçesi’ne Kurulu tesiste işlenen sütler, yine Kayseri'nin merkezinde bulunan Köşk Mahallesi'ne açılan Hunat Süt Marketi'nde de tüketici ile buluşacak. 

Üretim tesisinin şimdilik günlük 30 ton işleme kapasitesi ile çalışacağını aktaran Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Günay Çakı, uzun vadede hem tesisin kapasitesini artırmayı hem de marketlerin şubelerini açmayı hedeflediklerini söyledi. Günay Çakı, “Hunat Süt ile hem üreticimizi desteklemek hem de tüketicimizi korumak istiyoruz. Uzun vadede ise Kayseri'nin kendi üreticileri ile tüm Türkiye'de isim yapmış bir marka olmayı hedefliyoruz. 

Bünyan'a kurduğumuz süt işleme tesisimiz tek vardiyada günlük 30 ton işleme kapasitesine sahip. Ancak talep arttığında günlük 60 tona kadar çıkacağız. Hunat markasının patentini aldık Hunat Süt markası adı altında pastörize süt, yoğurt, ayran, tereyağı ve peynir üretimine başladık. Ayrıca Köşk Mahallesi'nde satış yapmak için açacağımız Hunat Markette üyelerimizin işlediği süt ürünlerini ve ilerleyen zamanlarda eti orada satacağız. 

Önümüzdeki dönemlerde bu marketleri de şubeleşerek artırmak istiyoruz” dedi. “Kayseri için kabul edilebilir miktarlarda süt üretemiyoruz”

Kayseri'nin günlük süt üretimi yaklaşık 500 ton civarında seyrediyor. Bu sütün 250 tonu ise sadece Develi İlçesi'nden elde ediliyor. Birliğin ise yaklaşık bin 300 üyesi ve 63 bine yakın sığırı var. Kayseri genelinde ise doğurgan hayvan sayısı 80 bin civarında seyrediyor. Sığır yetiştiriciliği ve süt üretimindeki rakamların Kayseri için çok düşük kaldığını dile getiren Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Günay Çakı, “Kayseri kırsalı süt üretim miktarı ve hayvan yetiştiriciliği açısından sınıfta kalmış durumda. Kayseri için kabul edilebilir miktarlarda süt üretemiyoruz. Üretici para kazanamıyor. Kazanamadığı zamanda üretimi bırakıyor. Hunat adı altında direkt çiftçiden halka düşüncesi ile A sınıfı hammadde A sınıfı mamul madde ile doğallıktan ödün vermeden üretime başlayarak hem Hunat Süt ile küçük üreticiyi desteklemiş olacağız hem de halkımızın sofralarının lezzetini artırmış olup aynı zamanda da halkımızın sağlığını korumuş olacağız. 

Birliğimize üye olan yaklaşık bin 300 kişi de Hunat Süt'ün doğrudan ortağı olacak. İlerleyen süreçte Kayseri kırsalını hareketlendirecek ve üreticinin kaybettiği umudu tazeleyeceğiz” diye konuştu.

“Kayseri süt ürünlerinde tükettiği kadar mamul yapamıyor”
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Kayseri'deki sütün yüzde 48'ini kendisi kontrol ediyor ve topluyor. Üç farklı ulusal firmaya bu sütler gönderiliyor. Hunat Süt'ü ise hiçbir destek ve teşvik almadan doğrudan üyelerden sağlanan gelirlerle hayata geçirdiklerini paylaşan Çakı, “Önceliğimiz üretim miktarı değil, kalite olacak. Sütü ineğin memesinden çıkmış hali ile tüketiciye ulaştıracağız. Tüketici talebi kadar üreteceğiz ve zamanla büyüyeceğiz. Kayseri'deki süt ve hayvan miktarının artması için farklı çalışmalarımız da var. Üreticileri finanse edip ayakta kalmasını sağlamaya çalışıyoruz. 

Kayseri süt ürünlerinde tükettiği kadar mamul yapamıyor. Bazı büyük firmalar Kayseri'den bir litre süt almıyor ama Kayseri'ye süt satıyor. Türkiye'de bizim durumumuzda olan il sayısı çok azdır. Hunat Süt bu bakımdan da çok önemli bir rolü üstleniyor” ifadelerini kullandı.


Kayseri Kırsalındaki Süt Üreticilerini Destekleyen Hamle. Reviewed by Bünyan Haber on 7/01/2019 Rating: 5 Kayseri kırsalındaki üreticiler, Hunat Süt ile piyasaya çıktı... Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, bölge üreticisinin ...

Hiç yorum yok: