Kayseri kırsalındaki
üreticiler, Hunat Süt ile piyasaya çıktı...
Kayseri Damızlık Sığır
Yetiştiricileri Birliği, bölge üreticisinin sütünü kendi kurduğu tesiste işleyerek,
Hunat Süt markası adı ile piyasaya sunuyor. Birlik Başkanı Günay Çakı, Kayseri kırsalındaki
üreticileri destekleyerek, Kayseri'nin süt üretimini de artırmak istediklerini
kaydetti.
Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nin
iştiraki olarak üretime başlamış olan Hunat Süt, kırsaldaki üreticinin sütünü
aracısız bir şekilde işleyerek pazara sunmasını sağlayacak. Kayseri'nin Bünyan
İlçesi’ne Kurulu tesiste işlenen sütler, yine Kayseri'nin merkezinde bulunan
Köşk Mahallesi'ne açılan Hunat Süt Marketi'nde de
tüketici ile buluşacak.
Üretim tesisinin şimdilik günlük 30 ton işleme kapasitesi
ile çalışacağını aktaran Kayseri Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı
Günay Çakı, uzun vadede hem tesisin kapasitesini artırmayı hem de marketlerin
şubelerini açmayı hedeflediklerini söyledi. Günay Çakı, “Hunat
Süt ile hem üreticimizi desteklemek hem de tüketicimizi korumak
istiyoruz. Uzun vadede ise Kayseri'nin kendi üreticileri ile tüm Türkiye'de isim
yapmış bir marka olmayı hedefliyoruz.
Bünyan'a kurduğumuz süt işleme tesisimiz
tek vardiyada günlük 30 ton işleme kapasitesine sahip.
Ancak talep arttığında günlük 60 tona kadar çıkacağız. Hunat markasının
patentini aldık Hunat Süt markası adı altında pastörize süt, yoğurt, ayran,
tereyağı ve peynir üretimine başladık. Ayrıca Köşk Mahallesi'nde satış yapmak
için açacağımız Hunat Markette üyelerimizin işlediği süt
ürünlerini ve ilerleyen zamanlarda eti orada satacağız.
Önümüzdeki
dönemlerde bu marketleri de şubeleşerek artırmak istiyoruz” dedi. “Kayseri
için kabul edilebilir miktarlarda süt üretemiyoruz”
Kayseri'nin günlük süt
üretimi yaklaşık 500 ton civarında seyrediyor. Bu sütün 250 tonu ise sadece Develi
İlçesi'nden elde ediliyor. Birliğin ise yaklaşık bin 300 üyesi ve 63 bine yakın
sığırı var. Kayseri genelinde ise doğurgan hayvan sayısı 80 bin
civarında seyrediyor. Sığır yetiştiriciliği ve süt üretimindeki rakamların
Kayseri için çok düşük kaldığını dile getiren Damızlık Sığır Yetiştiricileri
Birliği Başkanı Günay Çakı, “Kayseri kırsalı süt üretim miktarı ve hayvan yetiştiriciliği
açısından sınıfta kalmış durumda. Kayseri için kabul edilebilir miktarlarda süt üretemiyoruz.
Üretici para kazanamıyor. Kazanamadığı zamanda üretimi bırakıyor. Hunat adı altında
direkt çiftçiden halka düşüncesi ile A sınıfı hammadde A sınıfı mamul madde ile
doğallıktan ödün vermeden üretime başlayarak hem Hunat Süt ile
küçük üreticiyi desteklemiş olacağız hem de halkımızın sofralarının
lezzetini artırmış olup aynı zamanda da halkımızın sağlığını korumuş olacağız.
Birliğimize
üye olan yaklaşık bin 300 kişi de Hunat Süt'ün doğrudan ortağı olacak.
İlerleyen süreçte Kayseri kırsalını hareketlendirecek ve
üreticinin kaybettiği umudu tazeleyeceğiz” diye konuştu.
“Kayseri süt ürünlerinde
tükettiği kadar mamul yapamıyor”
Damızlık Sığır
Yetiştiricileri Birliği, Kayseri'deki sütün yüzde 48'ini kendisi kontrol ediyor
ve topluyor. Üç farklı ulusal firmaya bu sütler
gönderiliyor. Hunat Süt'ü ise hiçbir destek ve teşvik almadan
doğrudan üyelerden sağlanan gelirlerle hayata geçirdiklerini paylaşan Çakı,
“Önceliğimiz üretim miktarı değil, kalite
olacak. Sütü ineğin memesinden çıkmış hali ile tüketiciye ulaştıracağız. Tüketici
talebi kadar üreteceğiz ve zamanla büyüyeceğiz. Kayseri'deki süt ve hayvan
miktarının artması için farklı çalışmalarımız da var.
Üreticileri finanse edip ayakta kalmasını sağlamaya çalışıyoruz.
Kayseri süt
ürünlerinde tükettiği kadar mamul yapamıyor. Bazı büyük firmalar Kayseri'den
bir litre süt almıyor ama Kayseri'ye süt satıyor. Türkiye'de bizim durumumuzda
olan il sayısı çok azdır. Hunat Süt bu bakımdan da çok
önemli bir rolü üstleniyor” ifadelerini kullandı.
Hiç yorum yok: