Kayseri Lezzetleri ve Mutfağı - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

Kayseri Lezzetleri ve Mutfağı

Kayseri Mutfağı

Tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Kayseri, Anadolu’nun dört bir yanını birbirine bağlayan önemli bir noktada yer alıyor. 

Kayseri Yemekleri 5000 yıllık bir mirasın eseri.  Kayseri her ne kadar mantı ve pastırma ile anılan bir şehir olsa da, dünya’nın en eski yerleşim yerlerinden biri olması sebebiyle çok zengin bir mutfak ve yemek kültürüne sahip.
Kayseri mutfağı, genel olarak et ve hamur işler ile ön plana çıkar. Kayseri’nin ismiyle anılan en meşhur yemeği şüphesiz mantıdır. Daha sonra Kayseri pastırması ve Kayseri sucuğu gelmektedir. Sırf mantının bile onlarca çeşidini bulabileceğiniz Kayseri sofralarına oturunca, yöre insanının damak tadına ne kadar düşkün olduğunu görebilirsiniz. 

Kayseri Yemeklerinin ana malzemelerini un, tuz, yağ, pastırma, patlıcan, kayısı kurusu, erik kurusu, salça, toz biber, aş makarna, armut kurusu, yaprak, fasulye, elma kurusu, dut kurusu, üzüm kurusu, badem, iğde, ceviz, kavun, taze üzüm, ekşi pekmez, gilaburu, duru pekmez ve çalma pekmez oluşturuyor.

Kayseri çorbaları arasında en yaygın olanları kurşun aşı çorbası, kuru bamya çorbası, börek aşı çorbası, kesme hamur çorbası, gendime çorbası, arabaşı çorbası ve yarma aşı çorbasıdır.

Kayseri Mantıları : Yapılan araştırmalara göre Kayseri’de tam 30 farklı mantı yapılıyormuş. Lakin en yaygın olanı evlerimizde ve restoranlarda yediğimiz etli Kayseri mantısıdır. Bunun dışında en çok bilinen diğer mantılar ise yağ mantısı, kıymalı buğu mantısı, tepsi mantısı ve prov mantısıdır.

Yöresel Kayseri Hamur İşleri

Hamur işleri Kayseri yemekleri arasında önemli bir yer tutuyor. Su böreği, tandır böreği, kete, şebit yağlaması, cıvıklı, katmer, tahinli katmer, erişte makarna ve bazlama bunlardan sadece bir kaçıdır.

Yöresel Kayseri Yemekleri

Kayseri mutfağının güzide ana yemekleri ile devam edelim. Sulu köfte, pehli, kağıtta pastırma, fırınağzı, bayram yahnisi, kabak çiçeği dolması, şaştım aşı, pırtımpırt, hakırdak, madımak aşı, yemlik aşı, pıtpıt pilavı, çiriş yemeği, Kayseri güveci, etli yaprak sarma, pöç, sac kavurma, saray pilavı, Kayseri tiridi, karın dolması, örgülü pilav ve üzümlü gerdan en çok bilinen Kayseri yemekleridir. 

Yöresel Kayseri Tatlıları ve İçecekleri

Nevzine tatlısı, güllü baklava, aside, açma baklava, dolaz, düğümlü tatlı, un kurabiyesi, omma, maramisa, pekmez helvası ve telteli şehrin en ünlü tatlılarıdır. Yöresel içecekler arasında ise hoşaf, gilaburu ve gül şerbeti sayılabilir.

Yöresel Kayseri Lezzetleri

Diğer yöresel Kayseri lezzetleri ise pastırma, sucuk, çemen, kelek turşusu, domates salçası, kayısı reçeli, gül reçeli ve çömlek peyniri olarak sıralanıyor.
Kayseri Lezzetleri ve Mutfağı Reviewed by bunyan on 4/06/2019 Rating: 5 Kayseri Mutfağı Tarih boyunca pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan Kayseri, Anadolu’nun dört bir yanını birbirine bağlayan önemli bir n...

Hiç yorum yok: