Gizemli Vadi Gomeda - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

Gizemli Vadi Gomeda

Ihlara Vadisi'nin jeomorfolojik açıdan küçük bir benzeri olan Gomeda Vadisi (Şeytan Deresi) Ürgüp'ün güneyinde yer alıyor, vadide bulunan mağaralar eskiden yağmur sularını toplama yeri olarak kullanılmış. Vadinin yürüyüş mesafesi ise 7 bin 200 metre.

Günümüzde bu mağaradaki sular kullanılmaya devam ediyor, Gomeda Vadisindeki kavak ağaçlarının sulamasında kullanılıyor. Bir zamanlar güvercinlik olarak da kullanılan vadide yaz kış güvercinlere rastlanıyor. Oyuklardaki tüneklerden gelen güvercin seslerini duyabilirsiniz. Vadinin içerisinde tarım yapılan bölgede çok çok nadir olsa da karşınıza domuz sürüsü çıkabilir.

Gomeda Vadisi’ne iki farklı noktadan girilebilir. Vadinin ilk giriş yeri Üzengi Çayı, diğeri ise Ürgüp’ün Bahçeli Köyü. İkinci güzergâh bayır aşağı gidildiği ve yorucu olmadığı için daha çok tercih ediliyor. Gomeda Vadisi yatık yamaçlı, boğaz tipi ve tabanlı bir vadi. Bu vadi 160 vadi içinden Nevşehir’in en önemli üçüncü vadisi. İçindeki Şeytan Deresi vadiye boylu boyunca eşlik ediyor. Bu dere, vadideki kavak ağaçları ile bütünleşmiş durumda.



Gomeda Vadisi'nde çok sayıda meyve ağacı ve kayseri yöresinin meşhur bitkisi gilaburu ağacı bulunuyor. Gilaburu meyvesi yerel halk tarafından şekere ve böbrek taşlarına iyi geldiği söyleniyor.



Gomeda Vadisinde 3 sarnıç, 1 çeşme, 1 gölet, 11 doğal ve yapay köprü, çok sayıda mağara, tünel, güvercinlik, eskiden kalma harabe evler, bir yeraltı şehri ve birçok peribacasıyla etkileyici bir görünümü olan vadide toplam 6 tane de kilise bulunuyor. St. Basil Kilisesi en çok rağbet gören kilise…
Gizemli Vadi Gomeda Reviewed by bunyan on 3/26/2019 Rating: 5 Ihlara Vadisi'nin jeomorfolojik açıdan küçük bir benzeri olan Gomeda Vadisi (Şeytan Deresi) Ürgüp'ün güneyinde yer alıyor, vadid...

Hiç yorum yok: