Bünyan Göçmen Evleri ve İmarı - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

Bünyan Göçmen Evleri ve İmarı

Bünyan Göçmen Evleri ve İmarı

1940'lı yıllarda Bünyan, Yukarı Bünyan bölümünü muhafaza etmekle beraber aşağı düzlüklere gelişme yoluna girmiş sarımsaklı suyunun sağ yakasında göçmen evlerinden meydana gelen bir mahalle kurulmaya başlanmıştır, sayıları gittikçe artan bu evlerin çoğu kerpiçten yapılmıştır. Ancak burada taban suyu seviyesi yakın olduğundan (3-6 m) bu tarz yapıların mahzuru görülerek kerpiç evlerin yapılması önlenmiştir.
Bünyan'ın ilk imar planı (1:2000 ölçekli ) 1947 de yapılmıştır.
İmar planında göçmen mahallesi, spor alanı, mezbaha gibi başlıca yeni bölümler bulunsa da planda  Bünyan'ın eski yerleri ve coğrafi dağılışı  ile en yeni bölümlerin ve gelecekte alacağı durum ve biçimin açık şekilde gösteremediğinden yakınılmıştır. planda olmayan Gergeme köyünün de aynı metotla gösterilmesi çok faydalı olacağına, bu dönemde Bünyan da bir otel dört gazino iki lokantanın kasabaya gelecek turistik ihtiyaçların karşılamaktan çok uzak olduğuna değinilmiştir. 
Daha eski dönemlerde 70-80 yıl evvel geçim yüzünden tarlalarına yaklaşmak düşüncesiyle bazı köylerin bugünkü yerleşim yerlerine taşındıkları ve buradaki köylerin ( mesela 10 km doğudaki Dizgeme ve 17 km güney doğudaki Akçalı köyleri gibi) geliştiği de olmuştur. Öyle anlaşılıyor ki Bünyan kasabasının nüfus fazlası ya  köylere veya başka yerlere gitmek zarureti duymuştur. Fabrikanın kurulması ve gelişmesinden sonra bu durumun değişerek nüfus kendi içinde daha fazla imkanı bulmuş yaşam şartları değişmiştir. Bünyan'ın çarşı ve meydanından ana yolun geçmesi, turistik teşkilatın kurulması ile ilerde nüfusun 8-10 bini bulabileceği öngörülmüş.

Bünyan Göçmen Evleri ve İmarı Reviewed by Bünyan Haber on 5/13/2019 Rating: 5 1940'lı yıllarda Bünyan, Yukarı Bünyan bölümünü muhafaza etmekle beraber aşağı düzlüklere gelişme yoluna girmiş sarımsaklı suyunun s...

Hiç yorum yok: