Kayseri Sucuğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

Kayseri Sucuğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ülkemizin dillere destan lezzetlerinden Kayseri sucuğunu bilmeyen yoktur peki nasıl yapılır ayırt edici özellikleri nelerdir biliyor musunuz?

İşte Kayseri Sucuğunun yapılışı ve bilmeniz gerekenler.



Kayseri Sucuğu'naAyırt Edici Özelliği Sağlayan Etmenler: Sucuk; sucukluk sığır etleri sarımsak ve baharat karıştırılıp bağırsaklara doldurularak hazırlanan yiyecektir. Özel kurutma ve renk aldırma işlemlerinden geçirilmelidir.

Kurutma işlemi özelliği: Başka yerde olmayan Kayseri'ye has gündüzleri sıcak, geceleri, serin esen rüzgâr sucuğun uygun şekilde kurumasını sağlar. Bu rüzgâr tek yönden değil yıl boyunca her yönden esen rüzgârdır. Bu rüzgârın yöresel bir adı yoktur.

Renk Alma Özelliği: Kayseri'deki yer altı sularında belirli oranda bulunan nitrat maddesi sayesinde sucuğun kendine has kırmızı rengi doğal olarak sağlan-maktadır. Sucukluk etler kıyma makinalarına girmeden önce bu su ile bolca yıkanır.



Kayseri Sucuğu'nun Üretim Tekniği: Sucuk için seçilen etler bu iş için özel olarak eğitilmiş sucuk ustaları tarafından önce kuşbaşı şeklinde hazırlanarak kıyma makinalarında kıyılır. Sucuk harman teknelerine konulur. Sucukluk yağlar kuşbaşı şeklinde kıyılarak üzerine konulur.
Bu karışıma tuz, baharat, kimyon ve sarımsak ilave edilerek iyice karıştırılır. Karışım 1 gün teknede bekletilir. Kıyma makinalarında ince kıyma şeklinde kıyılarak sucuk hamuru hazırlanır. Sucuk hamuru özel makinalarla tabii ve suni bağırsaklara doldurulur.

Bağırsaklara doldurulan sucuklar kurutulur.

100 kg. taze sucuk karışımının bileşimi;
80kg. az yağlı sığır eti,
20kg. sığır iç yağı,
2 kg. toz halinde tatlı kırmızı biber

1 kg. toz halinde acı kırmızı biber (İsteğe göre acı kırmızı biber artırılır veya eksiltilir.)

2 kg. sofralık tuz (iyotlu veya iyotsuz farketmez)
0,5 kg. karabiber,
0,4 kg. yenibahar,
2,5 kg. sarımsak.

Denetimi: Üretimin ve yukarıda belirtilen özellikteki pastırma-ların üretime uygun şekilde yapılıp yapılmadığının denetimi mevcut kanun ve yönetmeliklere göre Belediyeden, Tarım İl Müdürlüğü'nden, İl Sağlık Müdürlüğü'nden ve Ticaret Odası'ndan oluşturulacak bir Komisyon tarafından yapılabilir.





KAYSERİ SUCUĞU / KAYSERI SUCUK

Başvuru Tarihi / Application Date
:
13/09/2000
Başvuru No / Application No
:
C 2000/007
Başvuru Sahibi / Applier
:
Kayseri Ticaret Odası / Kayseri Chamber of Commerce
Adresi / Address
:
Tennuri Sok. No. 6 KAYSERİ
Ürünün Adı / Product Name
:
Sucuk / Sucuk
Menşe İşaretin Adı / Mark Of Origin Name :
KAYSERİ SUCUĞU / KAYSERI SUCUK
Üretim Alanı / Production Area
:
Kayseri İl Sınırı İçi / Inside Kayseri Provincial Border
Kullanım Biçimi / Usage
:
Coğrafi İşaretleme / Geographical Marking

Kaynak: Kayseri Ticaret Odası, Yöresel Yemekler Kitabı, Coğrafi İşaretler • Geographical Marking,9, 2012.
Kayseri Sucuğu Hakkında Bilmeniz Gerekenler Reviewed by Bünyan Haber on 4/10/2019 Rating: 5 Ülkemizin dillere destan lezzetlerinden Kayseri sucuğunu bilmeyen yoktur peki nasıl yapılır ayırt edici özellikleri nelerdir biliyor musu...

Hiç yorum yok: