Ülkemizin dillere
destan lezzetlerinden Kayseri sucuğunu bilmeyen yoktur peki nasıl yapılır ayırt
edici özellikleri nelerdir biliyor musunuz?
İşte Kayseri Sucuğunun
yapılışı ve bilmeniz gerekenler.
Kayseri Sucuğu'naAyırt Edici Özelliği Sağlayan Etmenler: Sucuk; sucukluk sığır etleri sarımsak ve baharat
karıştırılıp bağırsaklara doldurularak hazırlanan yiyecektir. Özel kurutma ve
renk aldırma işlemlerinden geçirilmelidir.
Kurutma işlemi özelliği: Başka yerde olmayan Kayseri'ye has
gündüzleri sıcak, geceleri, serin esen rüzgâr sucuğun uygun şekilde kurumasını
sağlar. Bu rüzgâr tek yönden değil yıl boyunca her yönden esen rüzgârdır. Bu
rüzgârın yöresel bir adı yoktur.
Renk Alma Özelliği: Kayseri'deki yer altı sularında belirli oranda bulunan
nitrat maddesi sayesinde sucuğun kendine has kırmızı rengi doğal olarak
sağlan-maktadır. Sucukluk etler kıyma makinalarına girmeden önce bu su ile bolca
yıkanır.
Kayseri Sucuğu'nun Üretim Tekniği: Sucuk için seçilen etler bu iş için özel
olarak eğitilmiş sucuk ustaları tarafından önce kuşbaşı şeklinde hazırlanarak
kıyma makinalarında kıyılır. Sucuk harman teknelerine konulur. Sucukluk yağlar
kuşbaşı şeklinde kıyılarak üzerine konulur.
Bu karışıma tuz, baharat, kimyon ve sarımsak ilave edilerek
iyice karıştırılır. Karışım 1 gün teknede bekletilir. Kıyma makinalarında ince
kıyma şeklinde kıyılarak sucuk hamuru hazırlanır. Sucuk hamuru özel makinalarla
tabii ve suni bağırsaklara doldurulur.
Bağırsaklara
doldurulan sucuklar kurutulur.
100 kg. taze sucuk karışımının bileşimi;
80kg. az yağlı sığır eti,
20kg. sığır iç yağı,
2 kg. toz halinde
tatlı kırmızı biber
1 kg. toz halinde acı
kırmızı biber (İsteğe göre acı kırmızı biber artırılır veya eksiltilir.)
2 kg. sofralık tuz
(iyotlu veya iyotsuz farketmez)
0,5 kg. karabiber,
0,4 kg. yenibahar,
2,5 kg. sarımsak.
Denetimi: Üretimin ve yukarıda belirtilen
özellikteki pastırma-ların üretime uygun şekilde yapılıp yapılmadığının
denetimi mevcut kanun ve yönetmeliklere göre Belediyeden, Tarım İl
Müdürlüğü'nden, İl Sağlık Müdürlüğü'nden ve Ticaret Odası'ndan oluşturulacak
bir Komisyon tarafından yapılabilir.
KAYSERİ SUCUĞU / KAYSERI
SUCUK
Başvuru Tarihi / Application Date
|
:
|
13/09/2000
|
Başvuru No / Application No
|
:
|
C 2000/007
|
Başvuru Sahibi / Applier
|
:
|
Kayseri
Ticaret Odası / Kayseri Chamber of Commerce
|
Adresi / Address
|
:
|
Tennuri Sok. No. 6
KAYSERİ
|
Ürünün Adı / Product Name
|
:
|
Sucuk / Sucuk
|
Menşe İşaretin Adı /
Mark Of Origin Name :
|
KAYSERİ SUCUĞU / KAYSERI
SUCUK
|
|
Üretim Alanı / Production Area
|
:
|
Kayseri İl Sınırı İçi
/ Inside Kayseri Provincial Border
|
Kullanım Biçimi / Usage
|
:
|
Coğrafi İşaretleme / Geographical Marking
|
Kaynak: Kayseri
Ticaret Odası, Yöresel Yemekler Kitabı, Coğrafi İşaretler • Geographical
Marking,9, 2012.
Hiç yorum yok: