Gıda zehirlenmesine davetiye çıkarabilecek 8 besin - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

Gıda zehirlenmesine davetiye çıkarabilecek 8 besin

Hepimiz hayatında bir kez de olsa gıda zehirlenmesi yaşamıştır. Besin zehirlenmelerine en sık sebep olan neden ise bakteriyel toksinlerdir. Özellikle bazı gıdalar bu yönden çok daha tehlikelidir ve bu gıdalar tüketildikten sonra birtakım bakteriler vücutta toksin salgılayarak zehirlemeye yol açar. Zehirlenmeye yol açan mikroorganizmalar arasında salmonella, campylobacter, escherichia coli ve listeria bulunur. İşte kolayca kontamine olarak gıda zehirlenmesine yol açan o besinler...




1-Kümes hayvanları 

Tavuk, ördek, hindi gibi çiğ ve az pişmiş kümes hayvanlarının etleri, gıda zehirlenmesi açısından tehlikelidir. Bu durum, kanatlı hayvanların bağırsaklarında ve tüylerinde yaygın olarak bulunan campylobacter ve salmonella adlı iki bakteri türünden kaynaklanır. Bu bakteriler, kesim işlemi sırasında genellikle taze eti kontamine eder ve et iyi pişirilmezse canlı kalarak zehirlenmeye yol açar. Bu nedenle zehirlenme riskini azaltmak için eti iyice pişirin. Bu, mevcut zararlı bakterileri ortadan kaldıracaktır.


2-Sebzeler ve yapraklı yeşillikler 

Sebzeler ve yapraklı yeşillikler, özellikle iyi yıkanmadan çiğ yenildiğinde yaygın bir gıda zehirlenmesi kaynağıdır. Aslında meyve ve sebzeler; özellikle marul, ıspanak, lahana, kereviz ve domates gibi bir dizi gıda zehirlenmesi salgınına neden olmuştur. Sebzeler ve yeşil yapraklı yeşillikler e. coli, salmonella ve listeria gibi zararlı bakterilerle kontamine olabilir. Bu, tedarik zincirinin çeşitli aşamalarında meydana gelebilir. Aynı zamanda meyve ve sebzelerin yetiştirildiği toprağa karışan kirli su da buna yol açabilir. Bu nedenle zehirlenme riskinizi azaltmak için yemeden önce sebze ve yeşilliklerini karbonatlı suda bekletip iyice yıkayın. Oda sıcaklığında bekletilen önceden hazırlanmış salataları yemekten de uzak durun.


3-Balık ve kabuklu deniz ürünleri 

Doğru ısıda depolanmayan balıklar, balıklardaki bakteriler tarafından üretilen bir toksin olan histamin ile kontamine olurlar. Histamin normal pişirme ısısıyla ortadan kaldırılamadığı için scombroid zehirlenmesi olarak bilinen bir tür gıda zehirlenmesine neden olur. Bu zehirlenmede bulantı, hırıltılı solunum, yüz ve dilin şişmesi görülebilir. Kontamine balıkların neden olduğu bir diğer gıda zehirlenmesi de ciguatera balık zehirlenmesidir. Bu, çoğunlukla sıcak, tropikal sularda bulunan ciguatoxin adı verilen bir toksin nedeniyle oluşur. İstiridye, midye ve tarak gibi kabuklu deniz ürünleri de gıda zehirlenmesi riski taşır. Kabuklu deniz hayvanları tarafından tüketilen algler birçok toksin üretir ve bunlar kabuklu deniz hayvanlarının etinde birikerek onları yiyenler için tehlike oluşturabilir. Bu nedenle bildiğiniz güvenli yerlerden denetlenmiş ürünleri satın alın. Bu ürünleri pişirmeden önce mutlaka buzdolabında ya da buzlukta bekletin.


4-Pirinç 

Dünya nüfusunun yarısından fazlası için en temel gıdalardan biri olan pirinç, bacillus cereus nedeniyle yüksek riskli bir besindir. Bu bakterinin sporları pişmemiş pirinçte yaşayabilir, pirinç piştikten sonra büyüyüp çoğalabilir. Bu nedenle pişirilir pişirilmez pirinci hemen tüketin ve kalan kısmını ise buzdolabında saklayın.


5-Şarküteri ürünleri 

Jambon, pastırma, salam ve sosis gibi şarküteri ürünleri gıda zehirlenmesi kaynağı olabilir. Bu ürünler işleme ve imalat sırasında listeria ve dtaphylococcus aureus gibi zararlı bakterilerle birkaç aşamada kontamine olabilirler. Ancak doğru bir şekilde pişirilip saklanmadığında tüm etlerin gıda zehirlenmesi riski taşıdığını da unutmamak gerekir. Bu nedenle et ürünleri pişirilmeden önce iyi saklanmalı ve pişirildikten sonra da hemen tüketilmeli.


6-Yumurta 

İnanılmaz derece besleyici olan yumurta, çiğ veya az pişmiş tüketildiğinde kolayca zehirleyebilir! Bunun nedeni, yumurtanın hem kabuğunu hem de içini kontamine edecek salmonella bakterileri taşıyabilmesidir. Siz siz olun çatlamış veya kirli kabuklu yumurtaları tüketmeyin. Mümkünse çiğ veya hafif pişmiş yumurta gerektiren tariflerde pastörize yumurtaları tercih edin.


7-Pastörize edilmemiş süt ürünleri 

Gıda üreticileri, süt ürünlerinin tüketimini güvenli hale getirmek için pastörize ederler. Pastörizasyon brucella, campylobacter , cryptosporidium, e. coli , listeria ve salmonella gibi zararlı bakterileri öldürür. Pastörize edilmemiş süt ürünlerinin zehirleme olasılığı, pastörize olanlara göre olasılığı 150 kat daha fazladır.


8-Meyveler 

Kavun, karpuz gibi yerde yetiştirilen meyveler, kabuklarında üreyebilen listeria bakterileri nedeniyle gıda zehirlenmesine neden olabilirler. Ahududu, böğürtlen, çilek, yaban mersini dahil olmak üzere taze ve dondurulmuş meyveler de yaygın bir gıda zehirlenmesi kaynağıdır. Korunmak için kavun ve karpuzu yemeden önce kabuğunu yıkayın, kesilir kesilmez yiyin veya buzdolabına koyun. Önceden paketlenmiş ancak buzdolabında saklanmamış meyve salatalarını tüketmekten kaçının.

Gıda zehirlenmesine davetiye çıkarabilecek 8 besin Reviewed by Bünyan Haber on 1/29/2020 Rating: 5 Hepimiz hayatında bir kez de olsa gıda zehirlenmesi yaşamıştır. Besin zehirlenmelerine en sık sebep olan neden ise bakteriyel toksinlerdir...

Hiç yorum yok: