Yıllık 400.000 kg olarak tespiti yapılan ve Bakanlık tarafından ilgili mevzuatı kapsamında Yamula Su Ürünleri Kooperatifine avcılık hakkı izin verilen 19 balıkçı ve 9 balıkçı teknesi tarafından avcılık yapılmaktadır. Yakalaması kolay olan ve iyi gelir getiren gümüş balığı Yamula Su Ürünleri Kooperatifi üyesi balıkçıların yüzünü güldürüyor. Türkiye'de pek bilinmeyen ve tüketilmeyen gümüş balığını işleyen birkaç firma başta Avrupa Birliği üyesi ülkeler olmak üzere dünyanın değişik ülkelerine ürün olarak ihraç etmektedir. Bu nokta da istilacı bir tür olan gümüş balığı, ülke ekonomisine de önemli katkı sağlamaktadır.
Avcılık faaliyetinin kontrol ve denetimleri, Kocasinan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün Balıkçılık ve Su Ürünleri Biriminde görevli Su Ürünleri Mühendisi Hakan YILDIZ ve Ziraat Mühendisi Erkan KARADAĞ tarafından yapılmaktadır. Kontroller sırasında aykırılık tespit edilmesi halinde avlanma izinleri iptal edileceğinden, özellikle manyat ve ığrıptan çıkan diğer balık türlerinin canlı olarak doğaya geri iade edilmesi gerekmektedir.
Su ürünlerinin ve yaşam alanlarının korunması, üretimde devamlılığın sağlanabilmesi için su ürünleri avcılığına ilişkin 1380 sayılı kanun ve ilgili mevzuat çerçevesinde yasak, sınırlama ve yükümlülükler olup, bunlara uygun olarak avcılık yapılması zorunludur. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaşan vatandaşlarımızın Kocasinan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün 0 352 240 17 67 numaralı telefonundan Su Ürünleri Kontrol Birimine, Alo 174 Gıda Hattı'na, en yakın Jandarma ve Belediye Zabıta Teşkilatına haber vermesi ve gerekli hassasiyeti göstermesini bekleriz.
Hiç yorum yok: