Kayseri'nin geleneksel ve coğrafi işaretli yemeklerinden Şebit Yağlamasına doyum olmaz, kolay hazırlanır, lezzetli ve bir o kadar da doyurucudur...
İşte Kayserinin meşhur Şebit Yağlama tarifi...
Malzemeler
(8-10 Adet)
- 500-600 gr. Un
- 5 yumurta
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 250 gr margarin
- Ilık su
Harcı
için;
- 2-3 adet kıyılmış soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 250 gr kıyma
- Maydanoz
- Kırmızıbiber, tuz.
Şebit
Yağlama Hazırlanışı:
Un, yoğurt, sıvı yağ, tuz, maya ve yeterli
miktardaki su ile orta sertlikte bir hamur yoğrulur. Mayalanmaya bırakılır.
Mayalanınca ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır. Bezeler 1 mm kalınlığında 20-25
cm. (lahmacun ebatı gibi) çapında açılır ve sac (tavada da pişirilebilir)
üzerinde pişirilir. Üzeri için bir tencerede yağ ile soğan kavrulur. Daha sonra
kıyması kırmızı toz biberi tuzu eklenip biraz daha kavrulur. Daha sonra yeterli
miktarda suyu eklenerek en az 15 dk. kadar kaynatılır. Kalın yufkalara hazırlanan
harç tek tek kaşıkla sürülerek üst üste konur ve dörde kesilerek sarımsaklı
yoğurt ile birlikte servis edilir.
AFİYET OLSUN*
Hiç yorum yok: