Kayseri İçme Suyu Sertlik Derecesi Nedir? İşte İçilebilir Suyun Özellikleri? - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

Kayseri İçme Suyu Sertlik Derecesi Nedir? İşte İçilebilir Suyun Özellikleri?



İçme ve kullanma suyunun kalitesindeki bozulmalar çeşitli hastalıklara yol açabilmektedir. Bu yüzden içme suyunun belirli özelliklere sahip olması gerekiyor; bunları kısaca şöyle özetleyebiliriz...


 1)Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir.

 2)Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır.

 3)Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır.

 4)Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.

 5)Ne aşındırıcı olmalı, ne de taş yapmalıdır.

 6)Hidrojen sülfür, demir ve mangan gibi elementleri ihtiva etmemelidir.

 7)Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır.

Bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir; arsenik, kadmiyum, krom, kurşun, cıva gibi. Bunun yanında baryum, nitrat, florür, radyoaktif maddeler, amonyum, klorür gibi maddeler sınır değerlerinin üzerinde sağlığa olumsuz etkileri olan maddelerdir. Bazı kimyasalların varlığı aynı zamanda, suya kirli suların karıştığının göstergesidir.

 8)Sular kullanma maksatlarına uygun olmalıdır.

İçme suyunda bulunabilecek muhtemel tehlikeleri gidermek ve İstanbullulara sağlıklı, içilebilir su sağlamak için iSKi Laboratuvarlarında; arıtma tesisi çıkış suyu ve bu suyun şebeke yoluyla musluklarımıza ulaşıncaya kadar geçirdiği her aşama sürekli kontrol edilmektedir.
İçme suyu, onlarca parametrenin test edilmesi ve test sonuçlarının içme ve/veya kullanıma uygun olmasına göre şehir şebekesine verilmektedir.
İçilebilir suyun özelliklerini üç grup altında toplamak mümkündür:
1.   Fiziksel özellikler: Renk, koku, sıcaklık vb.
2.   Kimyasal özellikler: Sertlik derecesi, organik ve inorganik içerikler, pH ve zehirli bileşikler vb.
3.   Biyolojik özellikler: Bakteriler, virüsler, parazitler vb.

Bazı sular, yüksek düzeylerde bulunması halinde sağlık için tehlikeli olabilecek pek çok kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik kirleticiler içerebilmektedir. Kurşun, arsenik, benzen gibi maddeler kimyasal kirleticilerdendir. Mikrobiyolojik kirlenmeyi ise bakteriler, virüsler ve parazitler oluşturmaktadır. Cam kırıkları, metal ve kağıt parçaları, toz, toprak gibi katı atıklar fiziksel kirlenmeyi oluştururlar. Gündelik hayatta kullandığımız aerosoller*, yapay tatlandırıcılar, kozmetik ürünleri, her türlü boya, böcek ilaçları, ilaçlar, plastikler gibi maddeler tatlısu kaynaklarımıza karışarak sağlığımızı tehlikeye sokan sayısız insan yapımı kimyasallardan sadece bir kaçıdır.

Pek çok bulaşıcı hastalık, kirli su vasıtasıyla insanlara geçebilmektedir. Fakat suyun önemi ve sebep olabildiği hastalıklar ancak son 150 yılda algılanmaya başlanmıştır. Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) gelişen ülkelerdeki hastalıkların % 80'inin su ile ilişkili olduğunu tahmin etmektedir.

Günümüzde geri kalmış ülkelerde bebek ölümlerinin önemli bir nedeni bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarıdır. Bu yüzden su hijyeni, halk sağlığı açısından çok büyük önem arz etmektedir. İçme suyu kaynaklarının hastalık yapıcı mikroorganizmalarla kirlenmesi halk sağlığını doğrudan tehdit etmektedir.

Kolera mikrobu, Hepatit A virüsü ve mikroskobik parazitlerden tifo, dizanteri mikrobu gibi bakterilerin yanı sıra, çeşitli virüsler ve parazitler su kaynaklanna bulaşabilir ve pek çok salgın hastalığa neden olabilirler.

Çeşitli nedenlerden dolayı bağışıklık sistemleri zayıflamış olan kişilerin, içme sularındaki kirleticiler konusunda daha duyarlı olmaları gerekiyor. Örneğin, bir mikroskobik parazit olan Cryptosporidium, enfekte olmuş hayvan ve insanların bağırsaklarında yaşar.

Özellikle, göl ve akarsu gibi yüzey sularında bulunan bu parazit, sağlıklı yetişkinlerde de hastalığa yol açabilmektedir. Ancak bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde çok daha ciddi hastalıklara, hatta ölümlere neden olabilmektedir.

Küçük çocuklar yüksek düzeylerde nitrat ve kurşun gibi bazı kirleticilere karşı çok hassastırlar. İçme suyundaki kurşun, bebek ve çocuklarda, fiziksel ve zihinsel gelişme bozukluklarına; yetişkinlerde ise kan basıncının artışına neden olabilmektedir.
Uzun yıllar kurşun miktarı fazla su içen yetişkinlerde böbrek sorunları ve yüksek tansiyon gelişebilmekte, içme suyundaki yüksek miktarda nitrat da ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.

Hayatın kaynağı olan su ne yazık ki, su kaynaklarının kirletilmesi ve arıtılmadan kullanılması yüzünden halk sağlığını tehdit edebiliyor.

Yaşam için gerekli olan su, temiz ve sağlıklı olduğu durumda yararlı olabilir.

Sudan kaynaklanan hastalıkların kontrol aıtında tutulması, kaynaktan başlayarak musluklarımıza ulaşıncaya kadar pek çok aşamada gerekli tedbirlerin alınması ile mümkün olabilir.

Sert su nedir? Sert su deterjan tüketimini etkiler mi?

Sert su, mineral yoğunluğu yüksek olan sudur. (Yumuşak su da mineral yoğunluğu az olan suya denir.) Su kireç, tebeşir ve beyaz mermer gibi kalsiyum ve magnezyum içeren minerallerin birikintilerinden geçtiğinde sert su haline gelir.
Sert su insan sağlığına zararlı değildir. Adı üstünde, belki biraz sert gelebilir ama içeriğindeki mineraller vücudun ihtiyacı olan miktarları tamamlayabilir. Sert suyun asıl zararı sanayi ortamlarında görülür. Buhar kazanları ve soğutma kulesi gibi yerlerde çok pahalı zararlara yol açabilir.
Ne kadar sertlik o kadar deterjan tüketimi…
Ev ortamındaysa sert su, suyla temas eden cihazlara zarar verebilir. (Suyun sert olup olmadığını sabun ve deterjan köpüklerine bakarak anlayabilirsiniz. Köpük azsa veya hiç yoksa su serttir.) Sert suyun zararlarını en çok çaydanlıklar, su ısıtıcıları bulaşık makinelerinde görebilirsiniz.


Suyun sertlik derecesi…

Suyun sabunu tüketebilme (köpük yapmadan) özelliği sertliği diye tanımlanır.

Suda bulunan magnezyum* ve kalsiyum* iyonlarıyla doğru orantılıdır.
fransız sertliği (fr) veya mg/lt caco3 ülkemizde yaygın olarak sertlik sınıflandırmasında kullanılan birimlerdir.

Suyun içindeki sertlik iyonlarının konsantrasyonunu tanımlamada kullanılır. 1 fr derecesi 10 mg/lt caco3 sertliğine eşittir.

Tablo:1 Suyun Sertlik Derecesi.
Suyun Sertlik Derecesi (fr)
Suyun Niteliği
0-5
Çok yumuşak su
5-10
Yumuşak su
10-20
Orta sert su
20-30
Sert su
30 ve Üzeri
Çok sert su

Kayseri içme suyu sertlik derecesi...

Kaski Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü İçme-Kullanma Suyu Analiz Raporu Mart 2019 sonucuna göre Kayserinin İçme suyu sertlik derecesinin (Toplam Sertlik(Fr °S)) en düşük 8.8 Fr en yüksek 27.1 Fr arasında değiştiği görülmekte.
Bu sonuca dayanılarak Kayseri il merkezi içme suyu sertlik derecesinin yumuşak ve orta sertlikte su olarak nitelendirebiliriz. Kayseri İçme suyunun pH değerleri ise 6,5-9,5 arasında değişmektedir.

Kaski Kayseri Büyükşehir Belediyesi Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü İçme-Kullanma Suyu Analiz Raporu Mart 2019




Kayseri İçme Suyu Sertlik Derecesi Nedir? İşte İçilebilir Suyun Özellikleri? Reviewed by bunyan on 2/02/2019 Rating: 5 İçme ve kullanma suyunun kalitesindeki bozulmalar çeşitli hastalıklara yol açabilmektedir. Bu yüzden içme suyunun belirli özellikle...

Hiç yorum yok: