Yıllarca Yetiştiriciliği Yasaklanmıştı Şimdi O İlçelerimizde Yetiştiriliyor. - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

Yıllarca Yetiştiriciliği Yasaklanmıştı Şimdi O İlçelerimizde Yetiştiriliyor.



Kayseri'de Kenevir Yetiştiriciliği İzni Alan İlçeler Ekimlerini Tamamladı.

Endüstriyel kenevir; ilaç, tekstil, yağ sanayinde, kağıt yapımında, otomotiv, enerji ve inşaat sektöründe, insan ve hayvan beslenmesinde kullanılan üç binden fazla ürünün ham maddesi durumundadır. Bu kapsamda Ülkemizde kenevir üretiminin yaygınlaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalar devam etmekle birlikte İlimizde de üreticilerimizi katma değeri yüksek olan Endüstriyel keneviri yetiştirmeye teşvik etmek amacıyla yapılan bilgilendirme çalışmaları meyvesini vermiştir. 

Türkiye’de izinli ekim yapılan 19 ilden biri olan İlimizde kenevir yetiştiriciliği izni alan Kocasinan, Develi, Pınarbaşı, Felahiye, Yahyalı ilçelerimizdeki üreticiler tarafından kenevir ekimi tamamlanmıştır. İl genelinde toplam 76,543 da. alanda lif yada tohum amaçlı gerçekleşen kenevir ekiminin hasat zamanı yetiştiricilik şekline göre değişiklik göstermektedir.

Ayrıca Bakanlığımız ve Özel Sektör işbirliği ile desteklenen “Endüstriyel Çeşit/Genotiplerinde Ülkesel Adaptasyon Çalışmaları” konulu proje Bakanlığımıza bağlı 5 araştırma enstitüsü ile İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülmektedir. Proje kapsamında Kocasinan ilçesinde kurulan deneme parselinde izin işlemlerinin tamamlanmasını müteakip ekim gerçekleştirilmiştir.(Kayseri Tarım ve Orman İl Müdürlüğü)

Kenevirde gelir ve maliyet

Türkiye'de ortalama 1 dekardan 100 kilogram lif elde ediliyor. Lifin kilogramı ise ortalama 15 liradan satılıyor. Bin 500 lira gelir elde edilen 1 dekarda, 800-850 lira masraf yapılıyor.

Tohum amaçlı endüstriyel kenevir yetiştiriciliğinde ise 1 dekardan 50-60 kilogram tohum elde ediliyor. Bunun kilogram fiyatı ise 25-30 liraya satılıyor. Bin 250-bin 500 lira gelir elde edilirken, gider 800-850 lira oluyor.

Yıllarca Yetiştiriciliği Yasaklanmıştı Şimdi O İlçelerimizde Yetiştiriliyor. Reviewed by Bünyan Haber on 5/27/2019 Rating: 5 Kayseri'de Kenevir Yetiştiriciliği İzni Alan İlçeler Ekimlerini Tamamladı. Endüstriyel kenevir; ilaç, tekstil, yağ sanayinde, ...

Hiç yorum yok: