Arazi Yerine Ürün Bölünecek - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

Arazi Yerine Ürün Bölünecek

Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engelleyecek düzenlemede sona gelindi. Araziler için ticari işletme kurulacak....


Böylece aileler arasında ürün geliri paylaştırılacak
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, tarım arazilerini miras konusu olmaktan çıkaracak ve parçalanmasının önüne geçecek yasa taslağı çalışmalarında sona yaklaştı. SABAH, milyonlarca çiftçiyi yakından ilgilendiren yasa taslağının ayrıntılarına ulaştı. Taslakta tarım arazileri için "Aile Malı Ortaklıkları" ya da ticari işletme kurulması öngörülürken, toprak büyükleri ilk defa "bölgesel" özelliklere göre tespit edilecek.

14 MADDEDEN OLUŞUYOR

14 maddelik düzenlemeye göre, arazilerin mirasçıya tahsisi yerine, mülkiyetin devri getirilecek. İlk defa "tarımsal işletme" tanımı yanına "asgari tarımsal işletme" tanımı da eklenecek. Yani Türkiye'nin toprak büyüklükleri bölge bölge saptanacak. Vatandaşlar, mirasa konu olan tarımsal arazi kendi içinde anlaşıp bir mirasçıya devredebilecek. Aile Malları Ortaklığı kurularak, herkes hakkı oranında pay alacak. Burada mirasçılar vergiden istisna tutulacak. Taraflar araziyi bir kişiye devretmek istemiyorsa ticari şirket kurulabilecek. Fakat arazinin mülkiyeti bir kişide olacak. Şirketlerin tescil işlemlerinde vergi ve harç muafiyeti getirilecek. Tasfiye edilmesi durumunda dahi arazi bölünmeden satılacak. Mirasçılar bu formüllerin hiçbirinde uzlaşamazsa, sulh hakimi arazinin kime devredileceğine karar verecek. Hâkim burada "tarımsal tecrübe" kıstasına bakacak.

Yılda 8 milyar liralık kayıp
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin her yıl arazi bölünmesinden dolayı yaklaşık 8 milyarlık kayba uğradığını belirterek, düzenlemeyi bir an önce yasalaştırmak istediklerini söyledi. Vatandaşların düzenlemeyle ilgili toplumda "ölüm hak, miras helal" anlayışıyla hareket edebileceğini aktaran Eker, geleneklerle paralel kendi modellerini ortaya koyacaklarını belirtti. Eker, "Bizim bir yılda çiftçiye verdiğimiz nakit desteği kadar kaybımız var, arazi bölünmesinden dolayı. Eğer tedbir almazsak, bu 10 dekarlık parsel 3 kardeşe bölünürse, o zaman kayıp 2 katına çıkar" diye konuştu.


Arazi Yerine Ürün Bölünecek Reviewed by bunyan on 3/01/2012 Rating: 5 Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini engelleyecek düzenlemede sona gelindi. Araziler için ticari işletme kurulacak.... Bö...

Hiç yorum yok: