Atatürk'ün Kayseri'ye Gelişinin 92. Yıl Dönümü - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

Atatürk'ün Kayseri'ye Gelişinin 92. Yıl Dönümü

Büyük Önder Atatürk'ün Heyet-i Temsiliye Reisi olarak Kayseri'ye gelişinin 92. yıl dönümü kutlandı....



Kutlama
programı, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nın önünde düzenlenen törenle başladı. Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Demiral ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki anıta çelenk koydu.

Başkan Özhaseki, törende yaptığı
konuşmada, 1. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu'nun hak etmediği bir yenilgi aldığını, Anadolu'nun dört bir yanının düşman orduları tarafından işgal edildiğini ve daha sonra bağımsızlık için Anadolu'da canlanış başladığını söyledi.

Anadolu'nun silkinmesi için bir öndere ihtiyaç duyduğunu, 19 Mayıs 1919'da Samsun Limanı'na demir atan Bandırma Vapuru'nun Anadolu'ya demir attığını ifade eden Özhaseki, şunları söyledi:

"Kayseri, kurtuluş mücadelesi verilirken yaşanan en ufak sıkıntıda herkes için sığınılacak güvenli bir liman olarak düşünülmüş. Kayseri, bugün de bağımsızlığına düşkün, özgürlüğüne susamış, inançlı ve Çalışkan insanların yaşadığı şehir olarak Anadolu'ya örnek oluyor. Bir 29 Ekim günü yani cumhuriyetin ilan edilişinin yıl dönümünde dünyaya gelen, göbek adı 'Cumhur' olan bir Kayserili, Atatürk ile silah ve siyaset arkadaşlarının kurduğu cumhuriyetin Cumhurbaşkanı olarak görev yapmaktadır. Bu durum 92 yıl önce Kayserililerin zor şartlar altında Heyet-i Temsiliye'ye ve Kuvayımilliye'ye verdiği desteğin doğal bir sonucudur. Bu durum cumhuriyetin en büyük kazanımıdır, en anlamlı başarısıdır. Saltanattan cumhuriyete geçişin en açık ve anlaşılır göstergesidir. Anadolu'dan sıradan bir tornacının oğlunun tüm basamakları tırmanarak cumhurun başına geçmesi Anadolu ihtilalinin şapka çıkarılması gereken başarısıdır."

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından Atatürk Evi'nde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde Atatürk fotoğrafları ve ebru sergisi açıldı. Özel Tekden Koleji öğrencileri halk Oyunu gösterisi sundu. "Atatürk'e Mektup" yarışmasında birinci seçilen mektup okundu. Öğrencilerin Atatürk'e hitaben yazdığı mektuplar balonlara bağlanarak gökyüzüne salındı.

Etkinlikler, Atatürk Oratoryosu'nun sunulması, Atatürk'le ilgili şiirlerin okunması, marş ve türkü söylenmesiyle son buldu.





 






Atatürk'ün Kayseri'ye Gelişinin 92. Yıl Dönümü Reviewed by bunyan on 2/10/2012 Rating: 5 Büyük Önder Atatürk'ün Heyet-i Temsiliye Reisi olarak Kayseri'ye gelişinin 92. yıl dönümü kutlandı.... Kutlama programı, Cumhuri...

Hiç yorum yok: