Kayseri Tarım İl Müdürü Adnan Akay, yaptığı yazılı açıklamada, çiftçileri anız yakma işlemi konusunda uyardı. Anız yakmanın birçok yönden
olumsuzluklara neden olduğunu vurgulayan Akay, "Hububatın hasat
edildikten sonra tarlada kalan kısmına anız denir. Anız tarlaya gömüp
toprakta çürütüldüğü takdirde bitki ve toprak için çok faydalı olan
humus adını verdiğimiz organik forma dönüşmektedir. Humus ne kadar fazla
olursa toprağın su tutma kapasitesi o kadar artar. Bitkiler, verilen
gübre ve sudan daha iyi faydalanır. Oysa biz anızı yakmakla organik
madde yönünden zaten fakir olan toprağımızı daha da
fakirleştirmekteyiz." dedi.
Kayseri
Tarım İl Müdürü Adnan Akay, anızı yakmakla topraktaki bitki, besin
maddelerinin yarayışlı hale gelmesini sağlayan mikroorganizmaları,
faydalı böcek ve solucanları yok ettiklerine dikkat çekti. Akay, ayrıca
anız yakmakla oluşan sıcaklığın, topraktaki suyu buharlaştırarak toprak
yapısını bozduğunu söyledi. Bütün bu sebepler sonucunda tarla toprağının
asgari bir yağışla bile erozyona maruz kalarak taşınmasına neden
olduğunu kaydeden Akay, olumsuzlukların önüne geçmek için tarlaların
düzgün biçimine engel olan taşlardan temizlenmesi gerektiğini belirtti.
Akay, şunları dile getirdi: "Hasat sırasında fazla yüksekten biçime
engel olunmalı, anız bozarken de derin sürüm yapılarak toprağa
karıştırılmalıdır. Bunların yanında bölgemiz karasal iklim şartlarına en
uygun anız bozma ve ilk sürüm zamanı Sonbahar değil, ertesi yılın
İlkbaharıdır. Bu sürümde pullukla derin bir sürüm yapılır. Sonrasında
tarla yüzeyinin otlanmaya başlamasıyla çapa ve kültüvatörle ikileme
dediğimiz yüzlek bir toprak işlemesi yapılır. Bilindiği gibi anız yakmak
2872 sayılı Çevre Kanunu ile kesin olarak yasaklanmış olup, anız
yakanlar hakkında kanuni işlem yapılacaktır. Bu hususa dikkat edilmesini
önemle duyurur, çiftçilerimize bol kazançlı ürünler dilerim."
Hiç yorum yok: