Kayseri’nin Farkı Ne? - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

Kayseri’nin Farkı Ne?

Fazla değil, bundan 15 sene önce Kayseri deyince akla; Bünyan Halısı ile sucuk ve pastırma gelirdi. Şimdi öyle mi ya? 

Kayseri mobilya sektöründe marka oldu bir kere. Evet, Bünyan Halısı eski havasında değil ama o tezgâhların sayısı kadar halı fabrikası var Kayseri‘de. 

Ayrıca tekstil, çelik ve kablo sanayinde de iddialı hale geldi Kayseri. Bir de tabii bu sektörlerin yan sanayi var. Onları da ilave edince Kayseri‘nin dünyadaki değişime adapte olan ve kendini yenileyen şehirlerimizden biri olduğu apaçık ortaya çıkıyor. 

Peki, nasıl oldu da Kayseri inovasyonu yakaladı ve bu kadar hızlı değişti?
Bu sorunun cevabını Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki cevaplasın dilerseniz. O cevaplasın çünkü, 18 senedir Kayseri‘nin şehremini. Özhaseki 3 başlık altında topladı bu değişimin sırrını. 1) Vizyon 2) Uyum 3) İç dinamikler... 
Kayseri kalkınma stratejisini çizmekle kalmamış, hedeflerini de koymuş. Kamu, özel sektör ve STK’lar arasında müthiş bir uyum var Kayseri‘de. Fikri ve düşüncesi ne olursa olsun, konu Kayseri ise herkes aynı dili konuşuyor. Özhaseki, “Herkes aynı çanağa taş atıyor” diye tarif etti bu ortak aklı. İç dinamikler de çok kuvvetli. Her kurum ve kuruluş kendine düşeni yapıyor. Kayserilinin “Devlet yapsın” diye beklemek gibi bir alışkanlığı yok mesela. Yapılacak olan ne ise el ele verip yapıyorlar. Şayet tıkanırlar, ya da yapılan işin maliyeti kendi güçlerinin üstüne çıkarsa, işte o vakit Ankara‘dan istiyorlar devreye girmesini. 

Eh, bir şehir ortak aklı bu kadar iyi kullanır da o şehirde dirlik ve düzen olmaz mı? Kayseri‘nin altyapı diye bir problemi yok. Şehrin içinde dolaşan seyyar satıcı, el arabası ve dolmuş da yok. Gecekondu desen, hiç yok. Kültür merkezi, konaklama yeri, alışveriş merkezi, park ve bahçe ise fazlasıyla var. 

Kayseri Büyükşehir Belediyesi bugünlerde 10 önemli proje ile yeniden atağa geçti. Özhaseki “Kayseri’yi bölgenin cazibe merkezi yapmaya kararlıyız” dedi. Şehir üniversite kenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. İkisi vakıf 4 üniversitesi var. Bir diğeri ise yolda. 300 milyon dolarlık bir turizm projesi var ayrıca. 

Tekir Yaylası, kayak merkezi oluyor. 170 kilometre uzunluğunda bir pist hedefleniyor. Bir saatte 35 bin kişi taşıma kapasitesi olan teleferik kuruluyor. Ayrıca tatil köyü de var projede. Otel sayısının 30’un üstüne çıkacağını bildirdi Özhaseki. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Mart ayı ihracat rakamlarını Kayseri‘de açıkladı. Kayseri‘nin ticaret hacmi 5 milyar doların üstüne çıktı. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Kayseri son 10 yılda ihracatını yüzde 365 artırdı” dedi ve 2011 yılında 1 milyar 500 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.
Metiner Sezer 
Kayseri’nin Farkı Ne? Reviewed by bunyan on 4/13/2012 Rating: 5 Fazla değil, bundan 15 sene önce Kayseri deyince akla; Bünyan Halısı ile sucuk ve pastırma gelirdi. Şimdi öyle mi ya? 

Hiç yorum yok: