TÜRKİYE BU UYANIĞI KONUŞUYOR - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

TÜRKİYE BU UYANIĞI KONUŞUYOR

İddiaya göre Kayseri'de bir doğalgaz abonesi faturayı düşürmek için doğalgaz sayacına bal döktü....



NTV'nin haberine göre;
Doğalgaz faturasının az gelmesi için, bu kadarına da pes dedirtecek ve akla hayale gelmeyecek 'ballı' çözüm bulundu. Bu ilginç kaçakçılık olayı Kayserili bir abone tarafından uygulandı.

Abone, doğalgaz sayacına bal döktü. Bal, abonenin tükettiği doğalgazın ölçümünü yapan diskin dönüş hızını ciddi biçimde yavaşlattı. Abone, örneğin 10 birim doğalgaz tüketmesine karşın faturaya yalnızca 1 birim yansıdı. Sağlık alanında her derde deva gösterilen bal, bu kez doğalgaz sektöründe boy gösterdi. Dünya doğalgaz tarihine geçecek bir olayla bal, bir abonenin kaçak doğalgaz kullanmak için kullandığı ürün oldu.



EPDK'YA ANLATTILAR

Doğalgaz dağıtım şirketleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile yaptıkları görüşmelerde, doğalgaz sektörüne ilişkin sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırıyor. Bu toplantıların birinde sektör temsilcileri, kaçak doğalgaz kullanımı hakkında bilgi verdi. "Dudak uçuklatan" kaçak yöntemlerine de değinildi. Büyük bir kentin doğalgaz dağıtım faaliyetlerini yürüten şirket, kaçak doğalgaz kullandığı konusunda bulgular olan bazı abonelerle ilgili tarama yaptı. Denetimde, yanlış ölçüm yaptığı belirlenen doğalgaz sayaçları söküldü. Sayaçlar, kalibrasyon ve test için ilgili birimlere yönlendirildi.

BAL DÖKMÜŞLER

Uzman ekipler, sayaçlar üzerinde inceleme yaptı. Bir sayacın hemen her yanında, yapışkan bir madde tespit edildi. Bu maddenin, abonenin kullandığı doğalgazın ölçümünü yapan diskin (ya da ilgili parçanın), ağır hareket etmesi için döküldüğü belirlendi. Ekibin, araştırmaları sonrasında bu yapışkan ürünün, bal olduğu ortaya çıkarıldı. HABERTÜRK'ün görüşüne başvurduğu sektör temsilcisi, bu olayın son derece çarpıcı bir yönü olduğunu belirterek, "Biz de bu nedenle ilgililerle paylaştık. Bunun gibi başka çarpıcı kaçak yöntemleri de var. Ancak, bunların açıklanması özendirici etki yaratabilir" dedi.

MERKEZDEN TAKİP EDİLİYOR

Doğalgaz dağıtım şirketleri, abonelerinin çektiği doğalgaz miktarını, merkezlerinde bulunan otomasyon sistemi aracılığıyla anlık izleyebilir. Sektör temsilcileri, "Sisteme giren ve tüketilen gaz miktarı bellidir. Her bir abonenin çektiği ya da tükettiği gaz anlık görülür. Sisteme çıkan gazla, tüketimi ölçülen gaz arasında fark oluşması halinde sistem, soruna dikkat çeker. Olaya müdahale edilir" dedi.

İĞNEYLE DELME YÖNTEMİ

Sektör temsilcileri, bal dışında başka bazı kaçak yöntemlerinin de görüldüğünü söyledi. Buna göre bazı aboneler de sayaçların altını ya da üstünü deliyor. Buradan bir pim ya da iğne yardımıyla tüketimi ölçen diske müdahale ediliyor. Diskin dönmesi engelleniyor. Sayaç ölçüm yapmıyor ve tüketimi göstermiyor.




TÜRKİYE BU UYANIĞI KONUŞUYOR Reviewed by bunyan on 2/10/2012 Rating: 5 İddiaya göre Kayseri'de bir doğalgaz abonesi faturayı düşürmek için doğalgaz sayacına bal döktü.... NTV'nin haberine göre; Doğ...

Hiç yorum yok: