Sigarayı Bırakmak İçin İlk 10 Kilit Adım Ne? - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

Sigarayı Bırakmak İçin İlk 10 Kilit Adım Ne?


  • Tütün kullanımının zararlarını ispatlayan birçok bilimsel araştırmaya kulaklarınızı tıkayarak, belirtilen tüm kötü senaryolardan kaçabileceğinizi mi düşünüyorsunuz?
    Gelin bu kez, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde kendiniz ve sevdikleriniz için bir karar alın ve sigarayı bırakın. Milyonlarca kişi yaptıysa, siz de yapabilirsiniz. Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, bu önemli kararı hayata geçirmek için izleyeceğiniz 10 kilit adımı sıraladı.



  • Sigaranın zararları saymakla bitmiyor. Sigaranın akciğer kanserine yol açtığı, akciğer dokusunun ve havayollarının harap olmasına sebep olduğu bilinen bilimsel bir gerçek. Ayrıca kalp hastalıkları ve inme gibi çok ciddi birçok hastalığa da zemin hazırlıyor. Kalp ritmini hızlandıran sigara, kırmızı kan hücrelerine yüksek oranda karbonmonoksit bağlanmasına sebep olarak dokulara oksijen gitmesini engelliyor ve vücuttaki damar duvarlarının zarar görmesine neden oluyor. Öte yandan sigara, kandaki yararlı HDL kolesterolünü de düşürüyor. Araştırmalar, ülkemizde yılda 100 bine yakın kişinin sigaraya bağlı komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybettiğini gösteriyor.


      

  • İyi haber;  milyonlarca sigara tiryakisi bu alışkanlığı yenebildiyse siz de yapabilirsiniz!

    Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, sigarayı bırakmak için hiçbir zaman çok geç olmadığının altını çiziyor.
    Dr. Esra Sönmez Duman, sigaranın bırakıldığı ilk günden itibaren olumlu etkilerinin görülmeye başlayacağına işaret ederek,  “Kalp hızınızın ve kan basıncınızın sigarayı bıraktığınız ilk günden itibaren normale dönmeye başlayacağını, dolaşım ve akciğer fonksiyonlarınızın birkaç haftada düzelme göstereceğini biliyor musunuz? Kalp krizi riskiniz ise ilk 2 yıl içinde göreceli olarak azalacak” diye konuşuyor.
    Dr. Esra Sönmez Duman, sigarayı bırakmak için izleyeceğiniz 10 kilit adımı şöyle sıralıyor:

  • 1. NEDENLERİ YAZIN:

    Sigarayı bırakmak için en önemli kişisel nedenlerinizi yazın. Kişisel motivasyonun sigarayı başarılı bir şekilde bırakmak için en önemli etken olduğunu unutmayın. Sigara içme isteği duyduğunuz zamanların kaydını tutun. Böylece tetikleyen unsurları tespit eder, önlemlerinizi alabilirsiniz.




  • 2.TARİH BELİRLEYİN: Sigarayı bırakmak için takviminizden bir tarih işaretleyin ve bu günü değiştirmeyin.




     

  • 3.SİZİ BIRAKMA SÜRECİNDE NELERİN BEKLEDİĞİNİ BİLİN:

    Tüm sigara tiryakileri bırakma sürecinde farklı düzeylerde yoksunluk yaşar. Nikotin yoksunluğuna karşı hissedilen fiziksel belirtiler (gerginlik, konsantrasyon bozukluğu, vb) yaklaşık 2 hafta sürer. Şiddetli yoksunluk durumlarında şikayetler 3 aya kadar devam edebilir.




  • 4.TETİKLEYİCİLERDEN UZAK DURUN: Diğer arkadaşlarınızın sigara içtiği sosyal ortamlar gibi sigara içme isteğinizi tetikleyen durumlardan uzak durun. Normalde sigara molası için aldığınız zamanlarda kısa bir yürüyüşe çıkın.




  • 5. PLANLI, PROGRAMLI OLUN:

    Sigarayı bırakma programlarının ideali 4 hafta ile 8 hafta uzunluğunda olanlardır. İyi programlar konu hakkında uzmanlaşmış hekim ve psikologlarla birebir görüşmeler de içerir.





  • 6. KİLONUZ İÇİN ÜZÜLMEYİN: Sigara içenlerin üçte biri bıraktıklarında kilo alır. Bununla birlikte, bu kişilerin yüzde 90’ı bu kiloyu 1-2 yıl içinde verir.





  • 7.SİGARAYI BIRAKMAYA YARDIMCI İLAÇLARI KONUSUNDA BİLGİ ALIN: Sigara bırakma tedavisinde etkinliği kanıtlanmış ilaçları kullanmak için bir Göğüs Hastalıkları uzmanından görüş ve yardım alın.




  • 8.NİKOTİN TERAPİSİ :

    Sakız veya bant şeklinde nikotin tedavisi bırakmanıza yardımcı olabilir.







  • 9. BIRAKTIĞINIZI DUYURUN:

    Aile ve arkadaşlarınızın sigarayı bırakmaya çalıştığınızı bilmelerini sağlayın. Sigara içme isteğinizi önlemek için desteklerini isteyin.






  • 10.CESARETİNİZİ KIRMAYIN:

    Sigarayı bırakmakta başarılı olanların birçoğu bu alışkanlıktan kurtulmak için uzun yıllar boyunca ortalama 4 kez sigarayı bırakmayı denediklerini itiraf ediyorlar. Bir önceki denemedeki başarısızlık bir sonraki denemede başaramayacağınız anlamına gelmez. Bırakma kararlılığından asla vazgeçmeyin. 




     

Sigarayı Bırakmak İçin İlk 10 Kilit Adım Ne? Reviewed by bunyan on 2/27/2012 Rating: 5 Tütün kullanımının zararlarını ispatlayan birçok bilimsel a...

Hiç yorum yok: