Kurutulmuş meyveler zamanında ve ürün çok iken toplanmış meyvelerin suyunun uçurulması ile hazırlanmış ürünlerdir. Tadı tazesine göre daha yoğun olan bu meyveler sağlık için oldukça faydalıdır. Kurutulmuş meyve daha yoğun bir tat ve daha çok lif demek olduğundan özellikle diyet yapanlar için iyi bir fırsattır.
-
-
Kurutulmuş meyvelerin raf ömrü daha uzundur
ve teze meyve ile karşılaştırıldığında daha yüksek C vitamini ve
polifenol içermektedir.
Kurutulmuş meyvelerin besin değeri sıralaması yapılaması gerekirse kayısı, incir, erik, üzüm ve kızılcık olarak sıralanabilir. Lif, vitamin, mineral, fitobesinler, potasyum bakımından kurutulmuş meyveler bulnumaz birer kaynaktır.
-
Kuru elmaNefes
darlığı, astım ve kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkiye
sahiptir. İçerdiği zengin lif sayesinde bağırsakları temizler.
-
Kuru erik
Bol miktarda B vitamini, A vitamini ve E vitamini içerir. Bağırsakları çalıştırır, içerdiği zengin potasyum ve magnezyum sayesinde metabolizmayı hızlandırma özelliğine sahiptir.
-
Yaban mersini
Yaban mersininin kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktif hale getirmektedir. Kan şekerini düşürüp bağırsak metabolizmasını düzenlemektedir. Kalp krizi riskini azalttığı, göz yorgunluğunu giderdiği, şeker hastalığından kaynaklanan görme bozukluklarını engellediği bildirilmektedir. Yapılan araştırmalarda 100gr yaban mersinin 14gr karbonhidrat, 0,6gr protein, 0,3gr yağ, 13mg C vitamini, 100 IU A vitamini ve 58 kalori içerdiği belirlenmiştir. Sodyum içermeyen, mineral ve vitaminlerce zengin olduğu belirlenen yaban mersininin insan sağlığı açısından çok yararlı olduğu yapılan araştırmalarca ortaya konulmuştur.
-
Kuru kayısı
Besleyici ve potasyum açısından çok zengindir. Sindirim sorunlarına iyi gelir; stresi, kansızlığı önler. İçerdiği A vitamini akne gibi cilt bozukluklarını önler. Büyümeye yardımcıdır, görme fonksiyonlarını güçlendirir, şeker hastalığının gelişimini engeller, bağışıklık sistemini korur.
-
Potasyum başta kalp kasları tüm kasların ve
sinirlerin iyi çalısmasını sağlar. Kayısı lifli bir meyvedir. Lifli
besinlerin kan şekerinin dengeli yükselmesini sağladıkları, zararlı
maddelerin bağırsakta kalma süresini kısalttıkları için kanserden
korunmada faydalı oldukları saptanmıştır.
-
Dut
Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dutun birçok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü (diüretik) etkiye sahiptir. Karaduttan elde edilen şurubun ise ağız ve boğaz hastalıklarında olumlu etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
-
Pestil
Dut pekmezi, süt, bal, ceviz, fındık ve undan oluşan, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral maddelerini önemli ölçüde içeren bir gıda maddesidir. Özellikle A ve B vitaminleri ve demir yönünden zengindir.
-
Pestilin 100 graminda 293 kcal bulunur. Vücut
doku ve hücrelerinin yenilenmesinde, su dengesinin korunmasinda,
hormon, enzim üretiminde, bagisiklik sisteminin güçlendirilmesinde
önemli etkiye sahiptir. Ayrica iyi bir enerji kaynagidir.
-
Kuru incir
İncir, içerdiği yüksek oranlardaki protein, vitamin ve minerallerle hücrelerin yenilenmesini sağlayan bir besindir. 100 gr. kuru incir yenilirse vücudun günlük gereksinimlerinden kalsiyumun %17'si, demir ve magnezyumun %30'u, fosforun %20'si, B1 vitamininin %5'i ve B2 vitamininin %4'ü karşılanmış olur. İncir, içerdiği yüksek orandaki liflerle kolesterolün kana karışmadan atılmasını sağlar.
-
Sindirimi kolaylaştırır ve vücudumuzu
bakterilere karşı koruyucu etkisi vardır. Yüksek orandaki kalsiyum ve
fosforla kemik ve dişler üzerinde koruyucu etkileri vardır: incirin
içerdiği kalsiyum, diğer besinlerdekine göre daha kolay sindirilir.
-
Kuru Üzüm
Karbonhidrat içeriği dolayısıyla iyi bir enerji kaynağıdır. Kuru üzüm A, B1, B2, C vitaminlerini ve çok çeşitli mineraller (demir, çinko, potasyum, magnezyum, fosfor) içerdiğinden dolayı iyi bir besin, faydalı bir ilaçtır. Özelikle bedensel gelişimde etkilidir.
-
Kuru üzümün idrar arttırıcı, müshil
etkilerinden dolayı sindirim problemi yaşayan bireylerde kullanımı
oldukça yararlıdır. Ayrıca ülkemizde özellikle kadınlarda görülen
kansızlık sorununa karşı koruyucu bir besindir. Kuru üzümün içindeki
demir vücutta kolayca emilebilmektedir ve günlük demir ihtiyacının
yaklaşık % 35’ i karşılanabilmektedir. Ayrıca böbrek ve karaciğer
hastalıklarında da yararlı olduğunu gösteren araştırmalar mevcuttur.
İçeriğindeki B vitaminlerinden dolayı unutkanlığa da iyi gelmektedir.
-
Hurma
İnsanoğlunun yetiştirdiği en eski bitki çeşitlerinden biridir. Hurmanın içerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini kontrol eder ve özellikle hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için hayati önem taşıyan kandaki alyuvarlar dengesinin uygun hale gelmesini sağlar.
-
Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfat ise,
iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok önemli
elementlerdir. Bilim adamları, düzenli yenilmesi halinde kalp ve damar
hastalıkları riskini azaltan bu meyvelerin içindeki yararlı maddelerin
daha çok kabuklarında bulunduğunu kaydettiler.
Hiç yorum yok: