KÜÇÜK YAŞTA EVLİLİK BİTMEDİ - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

KÜÇÜK YAŞTA EVLİLİK BİTMEDİ

“Kız çocukları okusun” kampanyaları yapılıyor; ama halen bu konuda sorunlar olduğu görülüyor....

Türkiye İstatistik Kurumunun evlenme ve boşanma istatistiklerine göre reşit olmadan evlenenlerin sayısı hiçte azımsanacak gibi değil. Kayseri’de bu yılın ilk üç ayında bin 486 nikah yaşandı. Evlenen 1486 erkekten 55’i 16-19 yaş grubundan. Buna karşılık evlenen 1486 bayanın üçte biri 19 yaşından küçük. Verilere göre 517 bayan 16-19 yaş grubunda iken evlendi. Yılın ilk üç ayında Kayseri’de 1486 evlilik yaşanırken 527 çift de boşandı.


Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Çocuk İstismarını Önleme, Tedavi ve Araştırma Merkezi (ÇİTEM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Fatih Yağmur, küçük yaşta yapılan evliliklerin önüne geçilmesi için çalışma yapılabileceğini açıkladı.

Yrd. Doç. Dr. Yağmur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezlerine küçük yaşta evlendirilen çocuklarla ilgili birçok olgu geldiğini belirtti.
Bunun Türkiye'nin gerçeği olduğunu ifade eden Yağmur, şöyle konuştu:
''Çocuk 14-15 yaşlarında evlendiriliyor, 16-17 yaşında da doğum yapıyor. Doğum sırasında veya nüfus işlemleri sırasında resmi nikahı olmadığı ve imam nikahıyla evli olduğu ortaya çıkıyor. Bu, çocuğun cinsel istismarı olarak değerlendirilerek savcılığa intikal ettiriliyor. Savcılık bu kadının kocasını hapse atıyor ve bize de önce cinsel istismar olup olmadığını, daha sonra da beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığını soruyor. Bu tip olgularla çok sık karşılaşıyoruz.''
Yağmur, küçük yaşta yapılan evliliklerde her vakaya ''Beden ve ruh sağlığı bozulmuştur'' diye rapor vermenin doğru olmadığını belirterek, şunları kaydetti:
 
'Geçenlerde böyle bir vaka geldi. Şu an 16 yaşında olan kadın 14 yaşında evlendirilmiş. Doğum esnasında yaşının küçük olduğu ve 15 yaşından önce cinsel ilişkiye girdiği tespit edilerek savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş. Kadın 'Kocamı seviyorum, bir çocuğumuz var ama eşim hapiste olduğu için perişan olduk. Sizin vereceğiniz raporla kocam hapisten çıkacak, yoksa daha uzun süre yatacak' diye ağlıyor.
Öncelikle 15 yaşın altında bir cinsel ilişki olduğu için hukuki olarak bir suç işlenmiş, küçük yaşta çocuğun evlendirilmesi ise ikinci bir suç. Savcılık önce cinsel istismar yönünden muayene istiyor, gebe kalmış, zaten çocuğu olmuş. Fizik muayenesinde de 'Cinsel istismara uğramıştır' diye rapor veriliyor. Daha sonra da bu istismardan dolayı beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığı yönünde rapor isteniyor. Siz şartları hiç göz önünde bulundurmaz, hatta vakayı görmeden 15 yaşından küçük her çocuğun cinsel istismarı beden ve ruh sağlığını bozar düşüncesiyle rapor verirseniz otomatik olarak kocanın cezası iki kat artıyor.''
Bu tür olgular için rapor verirken ülke gerçeklerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkati çeken Yağmur, ''ABD'de veya Avrupa ülkelerinde böyle bir şey yok. 13-15 yaşında evlendirilen çocuklar yok. En azından 18 yaşından küçük herkesi çocuk kabul ediyorsak, yanlış uygulamalar düzelene kadar bunların önüne geçilmesi lazım. Yoksa aile facialarına neden olursunuz. Koca hapiste, kadın çocukla ortada kalır'' diye konuştu.




KÜÇÜK YAŞTA EVLİLİK BİTMEDİ Reviewed by bunyan on 2/10/2012 Rating: 5 “Kız çocukları okusun” kampanyaları yapılıyor; ama halen bu konuda sorunlar olduğu görülüyor.... Türkiye İstatistik Kurumunun evlenme ...

Hiç yorum yok: