Kayserili Kadınların Müthiş Başarısı - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

Kayserili Kadınların Müthiş Başarısı

Nicolas Cage ve Japon Prens Mikasa gibi birçok ünlünün evlerini süsleyen halılar Kayseri'deki bu evlerde canlanıyor...
Kayseri'de bir firma, evlere kurduğu tezgahlarda 2000 kadına ipek halı dokutarak, hem istihdama katkı sağlıyor hem de Türk halı dokumacılığının en güzel örneklerini sergiliyor. Santimetrekaresinde 64 ilmek bulunan halılardan Japon Prens Mikasa, Aktör Nicholas Cage, eski Fenerbahçe teknik direktörlerinde Aragones, Fenerbahçeli futbolcu Alex bile satın aldı.

Kar Halı firması sahibi Mustafa Kar AA muhabirine, el dokuması ipek halıcılık sektörünün son yıllarda gerilemesine rağmen baba mesleğini sürdürdüğünü söyledi.

Kayseri'nin Hacılar, Pınarbaşı, Bünyan ve Tomarza ilçeleri ile Diyarbakır'da yaklaşık bin tezgahları bulunduğunu, bu tezgahlarda 2 bin kadına ipek halı dokuttuklarını belirten Kar, şu bilgileri verdi:

"Kayseri ve Diyarbakır'daki tezgahlarda yıllık bin 500 ile 2 bin metrekare ipek halı dokutuyoruz. Firmamız desinatörlerince tasarlanan ve patenti bize ait özgün modeller, ilmek ilmek dokunuyor. Halıların büyüklüğü 10 santimetrekareden başlayıp, 15 metrekareye kadar çıkıyor. Her santimetrekareye 64 ilmek atılıyor. Kadınlarımıza, dokudukları halıların metrekaresine bin lira işçilik ücreti ödüyoruz. Tezgahtan çıkarılan halılar, atölyelerimizde son şekli verilerek, İstanbul, Denizli, Nevşehir ve Kuşadası'ndaki ihracatçı firmalara gönderiyoruz. Halılar, buradan da ağırlıklı olarak ABD, Almanya ve Japonya'ya satılıyor. Ülke ekonomisine yıllık 2 milyon Dolar döviz girdisi sağlamış oluyoruz."

KAYSERİ'Lİ KADINLARIN ELİNDEN, ÜNLÜLERİN EVLERİNE

En dokuması ipek halıları bazı ünlü isimlerin de tercih ettiğini vurgulayan Mustafa Kar, "İpek halılarımız, bazı ünlülerin de evlerini süslüyor. Japon Prens Mikasa, Holywood aktörlerinden Nicholas Cage, eski Fenerbahçe teknik direktörlerinde Aragones, Fenerbahçeli futbolcu Alex, bu ünlülerden bazıları" dedi.

Mustafa Kar, Hacılar ilçesinde 300 tezgahta yaklaşık 400 kadının ipek halı dokuduğunu belirterek, "Hacılar Belediye Başkanı Ahmet Herdem, geçtiğimiz günlerde beni makamına davet ederek, ilçedeki kadınların istihdamına katkıda bulunmamdan dolayı bana plaket verdi. İhracatçı firmalardan gelen talebin artması durumunda biz de tezgah sayımızı artırıp, daha çok kadına istihdam sağlayacağız" diye konuştu.


Kayserili Kadınların Müthiş Başarısı Reviewed by bunyan on 2/11/2012 Rating: 5 Nicolas Cage ve Ja pon Prens Mikasa gibi birçok ünlünün evlerini süsleyen halılar Kayseri 'deki bu evlerde canlanıyor... Kays eri...

Hiç yorum yok: