Bünyan Halıları - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

Bünyan Halıları

 Bünyan, adını sadece Türkiye'ye degil dünyaya el halıları ile duyurmaktadır. Ince ve zarif desenleri, kaliteli ipligi ve birbirlerine uyum saglayan desenleri ile Bünyan Halısı Türk Halıc lığının en önemli temsilcisidir.


İlçede hemen her evde halı tezgahı vardır. Halk geçimini çogunlukla halıdan sağlamaktadır. Mancester tipi olan halılar, ülkenin önemli ticaret merkezlerine buradan sevkedildiği gibi Kayseri de de pazarlanmaktadır.

Bir ay gibi bir zaman içinde yaklasik alti metrekarelik bir hali dokunabildigini söyleyen Bünyanli kizlar, Bünyan halisinin santimetrekaresinde ortalama 25 dügüm bulundugunu belirtiyorlar. Daha çocukken tezgah basina geçip günboyu 10 bin dügüm atan hali dokuyuculari, ürettikleri halilar sayesinde bir yandan ailelerine katkida bulunurken diger yandan ülke ekonomisine milyarlarca liralik döviz kazandiriyorlar. Bünyan halilarinin karakteristik özelligi birbirine uyumlu açik ton renkleri, kendine özgü desenleri.

Dis piyasalarda haklı üne sahip Bünyan halıları, yılların gelenegi olarak Bünyan’da hemen hemen her evdeki halı tezgahlarinda üretilmeye devam ediyor. Hali için gerekli ipler Usak’tan alinip Kayseri’de boyatiliyor. Bir nevi hali fabrikasi görünümündeki Bünyan’da halı dokuyan kizlar, 30-35 günde bitirdikleri 6 metrekare hali sonrasi ikinci haliya geçmeden önce bir, iki haftalik dinlenme süresi yasiyorlar. Dokunan halilar, "ince çiçek bugdayli, üzümlü, dönmeli, kirpikli" adlari verilen geleneksel motifleri tasiyor. Gördes dügümüyle dokunan Bünyan halilarinin çözgüsü pamuk ipliginden yapılıyor.

Bünyan köy ve kasabalarında yoğunlukla işlenen dokumacılık çoğu ailenin geçim kaynağı niteliğinde, 2000 yılına kadar yoğun olarak dokunan bünyan halıları, günümüzde fazla geliri olmadığı için ve köyden kente göç nedeniyle üretimi büyük oranda azaldı.

Birkaç bünyan el dokuma halı örnekleri:

Bünyan Halıları Reviewed by bunyan on 2/06/2012 Rating: 5  Bünya n, adını sadece Türkiye'ye degil dünyaya el halıları ile duyurmaktadır. Ince ve zarif desenleri, kaliteli ipligi ve birbirler...

Hiç yorum yok: