BÜNYAN BÜYÜKŞEHİREMİ BAĞLANIYOR - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

BÜNYAN BÜYÜKŞEHİREMİ BAĞLANIYOR

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki TV Kayseri-Elif Tv ye verdiği özel röportajda yakın ilçelerin kendilerine bağlanması gerektiğini söyledi.


Özhaseki, Bünyan, Akkışla, Tomarza ve Felahiye gibi nüfusu az veya gelişmemiş ilçelerin Büyükehir Belediyesine bağlanarak hem yatırımlardan hemde gelirden pay alması gerektiğini söyledi.Bu gibi bir çok ilçenin daha kendilerine gelerek başta asfalt olmak üzere bir çok konuda yardım talep ettiklerini ifade eden Özhasek,belediyedeki daire başkanlarının artık ihtiyaçlar karşısında çoğu kez sıkıntıya düştüğünü ifade etti.Daha önce çıkan yasayla çokmküçük nüfuslu beldelerin mahalle olmasına karşı çıkıldığınıda ifade eden başkan,şimdi o beldelerin hizmette en üst seviyede olduğunuda sözlerine ekledi.Başkan Özhaseki açıklamasında,Felahiye Belediye Başkanınında gayretli olduğuna dikkat çekti.  
 
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki bir hafta önce Gömeç te yapılan Fasülye Festivalinde raylı sistemin İldem den sonraki hatta Bünyan a geleceğini söylemişti.Bazı basına yannsıyan bilgilere göre bu ilçelerin Büyükşehir Belediyesina bağlanmasına sıcak bakılmasının altında asıl nedenin hinterland sınırının mevcut 25 Km nin üzerine çıkılması şartının İl merkezimi yoksa gelen nüfusun 1 Milyonu aşması gerektiği bu ilçelerin bağlanma isteğinin Kayseri nüfüsunu bu bağlanacak ilçelerle artırıp hinterland yasasındaki 25 Km metreyide bu sayede aşma planı olduğu belirtiliyor.Ancak plan ne olursa olsun bu ilçelerin İncesu İlçesi gibi çok ilerleyip büyümesine yo açacağı ve göçün tersine döneceğine kesin gözle bakılıyor. 

Bu öneriyi ilk kez gündeme getiren Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise, büyükşehirlerde ilçe belediyeleri arasında yetki tartışmalarının yaşandığını belirtti. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Özhaseki’nin de katıldığı toplantıda konuşan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek,  daha verimli bir yönetim olabilmesinin yolunun İstanbul ve Ankara dışındaki büyükşehirlerde ilçe belediyelerinin kaldırılması olduğunu söyledi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, burada yaptığı konuşmada, Ankara ve İstanbul hariç bütün büyük şehirlerde ilçe belediyelerinin kaldırılması gerektiğini vurguladı. AK Parti'nin iktidara geldiği dönemde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yapılan bir toplantıda konunun gündeme geldiğini hatırlatan Gökçek, "Büyükşehir olduğunuzda bazı konularda rahatlama gelecek ama yetki konusunda tartışmalar gündeme gelecek. Özellikle küçük vilayetlerde 3 tane ilçe belediyesinin kurulması çok lüzumsuz iş. Kaynaklarına bakınca ilçe belediyelerinden verim almak kesinlikle mümkün değil. Büyükşehir kanununda Denizli 'Biz büyükşehir kaynaklarını alalım ama tek kalalım demeli'. Bunu yaparsanız inanılmaz başarı elde edersiniz. Benim Ankara'da 800 bin nüfuslu iki ilçem var. Dolayısıyla 500 bin nüfusun 3 ilçeye ayrılması verimsiz olur. Aynı konuda birçok personel, bina, araç gereç alınıyor. Parayı personel vermekten başka bir işe yaramaz" diye konuştu.

Özellikle Avrupa ülkelerinde Türkiye'ye kıyasla belediyelerin kaynaklarının inanılmaz derecede fazla olduğunu dile getiren Gökçek, "Yurtdışı ülkelerdeki belediye gelirleri ile mukayese edildiğinde devede kulak kalır. Yurtdışındaki belediyelerin gelirleri genel bütçeye oranla yüzde 35 ile 65 arasında değişiyor. Bizle mukayese edilmeyecek kadar inanılmaz kaynaklara sahipler. Biz bu manada çok kısıtlıyız. Biz Ankara'da metro yapmak istiyoruz ama kaynak yok yapamıyoruz. Avrupa standardına gelmedikten sonra bu olmaz. Avrupa standardına ne zaman geliriz? 25 seneden önce bize bu paraları vermezler. Bu tarihlere kadar yüzde 8 ile 10'larda sürünüz kalırız" şeklinde konuştu.
04 Kasım 2010, 
BÜNYAN BÜYÜKŞEHİREMİ BAĞLANIYOR Reviewed by bunyan on 2/02/2012 Rating: 5 Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki TV Kayseri-Elif Tv ye verdiği özel röportajda yakın ilçelerin kendilerine bağlanması gerekt...

Hiç yorum yok: