Ayın İnanılmaz Sırları! - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

Ayın İnanılmaz Sırları!

Bilim dünyası, Dünya ile neredeyse aynı yaşta olan Ay'ın keşfini sürmeye devam ederken, birçok insan bu sessiz gezegen hakkında birçok şeyi yanlış biliyor....




Bilim insanları, Ay'ın Dev Çarpışma olarak adlandırdıkları bir çarpışmanın etkisiyle oluştuğunu düşünüyor.
Bunu şöyle açıklayabiliriz: Güneş ve Güneş Sistemi'ndeki gezegenler 4.6 milyar yıl önce oluştu. Bundan kısa bir süre sonra Mars gezegeni büyüklüğünde bir nesne, Dünya'ya çarptı.



Çarpmanın etkisiyle buharlaşmış kayalardan meydana gelen bulutlar Dünya'nın etrafını sardı. Bulutlar zamanla soğudu ve sıkışarak bir kuşak oluşturdu. Bu parçalar zamanla bir araya gelerek, Ay'ın ortaya çıkmasını sağladı.




Ay, günün farklı saatlerinde de olsa her gün, doğudan doğuyor ve batıdan batıyor. Ay'ın bu hareketi, tıpkı Güneş ve diğer gezegenlerde olduğu gibi tek bir sebebe dayanr:









Ay, günün farklı saatlerinde de olsa her gün, doğudan doğuyor ve batıdan batıyor. Ay'ın bu hareketi, tıpkı Güneş ve diğer gezegenlerde olduğu gibi tek bir sebebe dayanr:






Bu durum, Ay'ın her gün ortalama 50 dakika boyunca yükselmesinin sebebidir. Ay, bazı günler geceleri gökyüzünde belirdiği gibi, bazen de gün içinde tepemizde belirir


Duyduklarınızın aksine, Ay'ın “karanlık bir yüzü” yok. Tam tersine, Dünya'dan göremediğimiz “uzak bir yüzü” var. Sebebi de şu:
 


Uzun zaman önce, Dünya'nın yerçekimsel etkileri Ay'ın ekseni etrafındaki hareketini yavaşlattı.


Ay'ın dönüş hareketi, Dünya'nın etrafında bir tam dönüş yaptığı süreyle (yörünge dönüş süresi) eşitlenecek kadar yavaşladığında, bu etki dengelendi.


Sonuç olarak Ay, Dünya'nın etrafında ve kendi ekseninde yaptığı dönüşü aynı zamanda tamamlıyor ve Dünya'dan bakıldığında sadece tek bir yüzünü bize gösteriyor.

 
Dünya'nın yaklaşık 27'de biri büyüklüğünde olan Ay, gezegenimize kıyasla çok küçük kalıyor. Ay'ın yüzeyinde yerçekimi ise, Dünya'nın yerçekiminin yaklaşık altıda biri.
Eğer Ay'ın yüzeyinde bir taş bırakırsanız, düşmesi Dünya'dakine kıyasla çok daha uzun zaman alacaktır. Diğer yandan, Dünya'da 68 kilo gelen biriyseniz, Ay'da ağırlınız sadece 12 kilo olacaktır.


Ay'ın yüzeyindeki kraterler, bu küçük gökcisminin patlamalarla dolu geçmişini yansıtıyor.


Ay'da neredeyse hiç atmosfer olmamasının yanı sıra jeolojik faaliyetlerin çok nadir görülmesi, kraterlerin daha dün oluşmuş gibi durmalarını sağlamış.




Ay'daki kraterleri inceleyen bilim insanları, Dünya'nın ve uydusunun 4 milyar yıl önce ağır meteor bombardımanına maruz kaldığını belirtiyor.


En şaşırtıcı şey, o dönemde var olmayı başarabilmiş yaşam formlarının bu çarpışmaları atlatmış olabileceği.


Ay'ın şekli yuvarlak veya küre değildir. Tersine, Ay bir yumurtaya benzer. Eğer dışarı çıkar ve Ay'a bakarsanız, gezegenin sivri ucunun size dönük olduğunu fark edersiniz.


Ayrıca, Dünya'nın tersine Ay'ın yoğunluk merkezi gezegenin yaklaşık 2 kilometre dışında bulunmaktadır.
 
Dünya'nın okyanus ve denizlerindeki dalgaların oluşmasını sağlayan etki, ağırlıklı olarak Ay'dan ve kısmen Güneş'ten kaynaklanır.


Bu çekim gücünün ilginç bir etkisi bulunuyor: Ay'ın Dünya'nın yörüngesel enerjisinden çalması sonucu Dünya her yüzyılda yaklaşık 1.5 milisaniye yavaşlıyor.


Her yıl Ay, Dünya'nın yörüngesel enerjisinden çok az olsa da bir miktar çalmakta. Çaldığı bu enerji ise, Ay'ın her yıl yörüngesinden 4 santimetre uzaklaşmasını sağlıyor.


Araştırmacılar, 4.6 milyar yıl önce oluştuğunda, Ay'ın Dünya'ya olan uzaklığının 22 bin 530 kilometre olduğunu tahmin ediyor. Bugün ise, bu mesafe 450 bin kilometreye ulaşmış durumda.













Ayın İnanılmaz Sırları! Reviewed by bunyan on 2/10/2012 Rating: 5 Bilim dünyası, Dünya ile neredeyse aynı yaşta olan Ay'ın keşfini sürmeye devam ederken, birçok insan bu sessiz gezegen hakkında birçok...

Hiç yorum yok: