Anız Yakmak Toprağı Verimsizleştiriyor - BÜNYAN HABERLERİ

728x90 AdSpace

SON DAKİKA

Anız Yakmak Toprağı Verimsizleştiriyor

Hasat döneminin ardından tarlaların temizlenmesi amacıyla uygulanan anız yakma yönteminin toprak yapısına zarar verdiği... doğadaki canlıların hayatını tehlikeye attığı, orman yangınlarına neden olduğu bildirildi.

 

Kayseri Tarım İl Müdürü Adnan Akay, yaptığı yazılı açıklamada, çiftçileri anız yakma işlemi konusunda uyardı. Anız yakmanın birçok yönden olumsuzluklara neden olduğunu vurgulayan Akay, "Hububatın hasat edildikten sonra tarlada kalan kısmına anız denir. Anız tarlaya gömüp toprakta çürütüldüğü takdirde bitki ve toprak için çok faydalı olan humus adını verdiğimiz organik forma dönüşmektedir. Humus ne kadar fazla olursa toprağın su tutma kapasitesi o kadar artar. Bitkiler, verilen gübre ve sudan daha iyi faydalanır. Oysa biz anızı yakmakla organik madde yönünden zaten fakir olan toprağımızı daha da fakirleştirmekteyiz." dedi.


Kayseri Tarım İl Müdürü Adnan Akay, anızı yakmakla topraktaki bitki, besin maddelerinin yarayışlı hale gelmesini sağlayan mikroorganizmaları, faydalı böcek ve solucanları yok ettiklerine dikkat çekti. Akay, ayrıca anız yakmakla oluşan sıcaklığın, topraktaki suyu buharlaştırarak toprak yapısını bozduğunu söyledi. Bütün bu sebepler sonucunda tarla toprağının asgari bir yağışla bile erozyona maruz kalarak taşınmasına neden olduğunu kaydeden Akay, olumsuzlukların önüne geçmek için tarlaların düzgün biçimine engel olan taşlardan temizlenmesi gerektiğini belirtti. Akay, şunları dile getirdi: "Hasat sırasında fazla yüksekten biçime engel olunmalı, anız bozarken de derin sürüm yapılarak toprağa karıştırılmalıdır. Bunların yanında bölgemiz karasal iklim şartlarına en uygun anız bozma ve ilk sürüm zamanı Sonbahar değil, ertesi yılın İlkbaharıdır. Bu sürümde pullukla derin bir sürüm yapılır. Sonrasında tarla yüzeyinin otlanmaya başlamasıyla çapa ve kültüvatörle ikileme dediğimiz yüzlek bir toprak işlemesi yapılır. Bilindiği gibi anız yakmak 2872 sayılı Çevre Kanunu ile kesin olarak yasaklanmış olup, anız yakanlar hakkında kanuni işlem yapılacaktır. Bu hususa dikkat edilmesini önemle duyurur, çiftçilerimize bol kazançlı ürünler dilerim."



Anız Yakmak Toprağı Verimsizleştiriyor Reviewed by bunyan on 2/10/2012 Rating: 5 Hasat döneminin ardından tarlaların temizlenmesi amacıyla uygulanan anız yakma yönteminin toprak yapısına zarar verdiği... doğadaki ca...

Hiç yorum yok: